Peli parani, mutta käteen jäi vain musta pekka

OYUS-Sastamolo Kings 3-2 (1-1, 0-0, 2-1)

Sastamolo oli ennen joulutaukoa edessään vierailu Oulun salibandypyhättöön Urheilutalolle, jossa isäntänä toimi sarjakakkoseksi kivunnut OYUS. OYUS:a ei ennakkoveikkailuissa uumoiltu taistelemaan kärkisijoista, sillä viime kaudella alaspäin karsinut joukkue ei juurikaan ollut vahvistunut pelaajapuolella. Pelaajaroosteri kalpenee usean muun kärkijoukkueen rinnalla selkeästi, mutta Kelystä paluumuuton OYUS:in tehneen Kimmo Puusaaren johdolla joukkue on purjehtinut kauden alkupuoliskon vahvassa myötäisessä.

Sastamolon alkukausi ja varsinkin viimeisimmät HaHe-ottelut heittivät ennakkosuosikin viitan selkeästi kotijoukkueen harteille. Kings oli edellisissä otteluissa tahkonnut HaHe vastaan palkintonaan yksi vaivainen piste, ja peliesityksissä oli rutkasti parantamisen varaa.

Sunnuntaina valkopaitojen tekeminen kaikilla kentän osa-alueilla, poisluettuna maalinteko - oli aivan eri luokkaa kuin aiemmissa otteluissa. Sastamolo sai pitkästä aikaa viime kaudella vahvana valttina olleen karvauspelinsä kuosiin ja OYUS:n pelinrakentelu pystyttiin eliminoimaan varsin tehottomaksi. Pallollisessa pelaamisessa vieraat olivat sarjakakkosta aktiivisempia ja peliä saatin avattua jopa yllättävän mutkattomasti, toisinaan vaikeuksia tuottavalla urheilutalon parketilla.

Sastamolon ottelun teemana oli saada laukauksia kokeneen kehäketun Terho Kololuoman maalille paikasta kuin paikasta. Laukauksia myös sateli, mutta surkea osumatarkkuus saattoi viedä jopa voiton ottelussa, jossa Kingsille kirjattiiin 20 laukausta kohti maalia ja samainen määrä ohi ja yli maalin. Toinen erä oli Kingsiltä ottelun vahvin ja OYUS joutui rikkomaan erässä peräti kahdeksan jäähyminuutin arvoisesti. Ylivoimapelissä näkyy osittain joukkueen pienoinen tuska maalinteon suhteen. Nyt pallo saatiin kyllä hyville laukaisupaikoille, mutta kudit nasahtelivat päätyseinään tai peittävään sinipaitaan ja ylivoimat jäivät tuloksettomaksi.

Kolmannesa erässä kävi kuten joskus pallopeleissä tuppaa käymään. Vieraat olivat edellisessä erässä niskan päällä ja kotijoukkue jopa tarjosi johto-osumaa omilla jäähyillään. Ei kelvannut vieraille ja päätöserän toisella puoliskolla OYUS sai pikkaisen paremmin pelistä kiinni niittasi yhdestä harvoista paikoistaan sen ratkaisevan 2-1 maalin tässä markan pelissä. Heikki Koivuranta sai kuin saikin osuman Olli Yrjämän hyökkäyskulmasta heitettyyn lättysyöttöön, eikä sivuttaisliikkeeseen joutunut Seppo Forsman kerinnyt laukauksen tielle kuin puolittain ja pallo pomppi maalivahdin torjunnasta verkkoon.

Päätöserä oli kaikkinensa tasainen. Aivan huippupaikoille ei kumpikaan joukkue päässyt vaikkakin erän loppua kohden Sastamolo yritti toimittaa palloa maalille paikasta kuin paikasta. Hyvin läpi kauden toiminut OYUS uuttera puolustuspelaaminen kuitenkin toimi ja Sastamolon laukausten viuhuessa edellään liikaa ohi Kololuoman maalin, ei Kingsin pystynyt maalintekoon enää kuin kertaalleen, kun se kavensi peli kahteen kolmeen. OYUS ehti tässä välissä kuitenkin maalata tyhjiin lukemiksi 3-1. Kings-maalista vastasi Mikko Mettovaara Teemu Kvistin syötöstä. Kvistille syöttöpiste oli Sastamolo uran 100.

Sastamolo peli parani edellisistä otteluista selvästi. Oman alueen puolustaminen ja karvauspeli oli erittäin hyvillä kantimilla ja muutoinkin joukkue pelasi yhden kauden parhaista peleistään. Isoin mutta on kuitenkin pistesarake, joka näyttää tulostaulua mukaillen nollaa pistettä tästä ottelusta, vaikka pelitapahtumien perusteella muutakin olisi voinut olla tarjolla. Hyökkäyspään ratkaisuissa joukkue kaipaisi nyt onnistumisia ja sitä kautta itseluottamus saataisiin sille tasolle, että otteluiden voittamiseksi saataisiin tehtyä se 5-7 maalia. Joukkueella on nyt edessään joulutauko. Tauon jälkeiseen kevätpuolen rypistykseen joukkue voi lähteä sillä mielin, että jokainen vastustaja on syksyn perusteella hyvinkin voitettavissa, kunhan usko omaan tekemiseen saadaan palautettua.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Kyllähän tämä ottelu oli täysin voitettavissa. Paremmalla viimeistelyllä olisimme voineet ratkaista pelin jo toisen erän aikana, mutta maalinko on tällä joukkueelle iso musta peikko: maltti kanttitilanteissa puuttuu ja selkeistäkin paikoista ammutaan yli ja ohi.

- Tänään kuitenkin pelaamisen rakenne oli parin heikomman pelin jälkeen taas parempaa. Pystyimme kontrolloimaan palloa alakerrassa pallollisen liikkeen ansiosta ja avauspelikin toimi hyvän tukipelin myötä. Pistejako pelitapahtumiin nähden ei olisi ollut huutava vääryys, mutta tällaiset pienten nyanssien pelit tahtovat usein ratketa joukkueelle joka on tottunut kaudella voittamaan.

- Askel oikeaan suuntaan on nyt kuitenkin otettua. Tappiosta huolimatta on pakko nähdä tämä positiivisena signaalina viime aikaisen sukelluksen jälkeen. Harjoitellaan nyt joulunaika laadulla ja tullaan ensi vuoden puolella raikkaana kaukaloon.