Varman näköinen voitto ryssittiin päätöserässä

OLS II-Team-Sastamolo Kings 6-5 (1-2, 1-3, 4-0)

Sastamolon murheenkryyniksi kauden aikana kehkeytynyt maalinteko ja siihen liittyvä pienoinen tuskakin näytti helpottavan myöhään sunnuntaina käydyssä OLS II-ottelussa. Sastamolo pelasi kaksi erää aikaisempien ottelujen tapaan rakenteellisesti erinomaista peliä, mutta nyt maalipaikoista alkoi osua ja pallokin kimpoili ratkaisuhetkillä edullisesti kemiläisten hyväksi.

Kahdessa ensimmäisessä erässä OLS II oli kuin varjo siitä erinomaisesta pallollisesta pelaamisesta, jota joukkue Kemissä syksyllä esitti. Pari junnulupausta joukkueen kokoonpanosta puuttui, mutta siitä huolimatta kontrasti Kemissä pelattuun otteluun oli melkoinen. Olihan Sastamolo aikalailla vastaantulija kauden ensikohtaamisessa, jossa oululaiset veivät pisteet 5-8 lukemin. Nyt Sastamolo pystyi hyydyttämään OLS:n pallorallit yli keskialueen, eikä oululaiset kahdessa ensierässä juuri laatupaikoille päässeet. Toisen erän loppupuolella OLS nosti karvaustaan ja tätä kautta joukkue sai hieman otetta pelaamiseensa. Sastamolo sen sijaan pystyi iskemään kiinni hapulaisevasti pelanneeseen OLS-puolustukseen ajoittain vaarallisestikin ja maalin edestä Kings-hyökkääjät napsaisisivatkin pari osumaa. Tilanne kahden erän jälkeen ottelussa 2-5 vieraille.

Päätöserässä ottelun asetelmat kääntyivät täysin päälaelleen. OLS jatkoi korkealta karvaamistaan ja vierailta loppui uskallus tehdä peliä ohi päälle käyvien keltapaitojen. Hyökkääjien ja puolustajien välisten erojen kasvaessa suuriksi Kings ei saanut avauspelaamistaan millään toimimaan ja OLS otti pelistä väkisin hallinnan. Peli ratkesi kuitenkin viime kädessä jäähyihin, johon Sastamolo sortui kokemattomuuttaan ja osin pieni voittamisen pelko nutussaan. OLS tuli ajassa 43.57 kahden maalin päähän ja erän puolen välin jälkeisen jäähysuman tappamiseen Kingsit ei millään pystynyt sarjan parasta ylivoimajoukkuetta vastaan. Jos oli oma osuutensa jäähyissä Kings-pelaajilla, niin ihmeellisesti kääntyi linja myös tuomariparilta Mäkikangas-Laurila, joka ei koko viikonloppuna lauantain LNM-OLS II -ottelu mukaanluettuna antanut yhtäkään jäähyä ennenkuin Sastamolo-ottelun päätöserässä valtaosin vieraille. Ajassa 51.04 Harri Kurkela jäi katselmaan kumpaan suuntaan keskialueen sisäänlyönti vihelletään ja oululaisten laittaessa nopeasti pallon liikkeelle omaan päätyyn oli tuomaripari terävästi nostanut käden ylös jäähyn merkiksi. Oululaiset rankaisivat ylivoimalla Henri Tiikkajan laukoessa pallon vähän onnekkaastikin neliön keskustasta ohi maalivahti Forsmanin. Tiikkajan osuma palloon ei ollut kovinkaan puhdas ja laukaus painui kohtuullisen löysänä ohi Forsmanin, jota ei muuten OLS-maaleista parane syyttää. Tilanne 4-5 ja lisää oli odotettavissa.

Maalia seuranneesta keskialoituksesta Kingsin pelokas ote pelaamiseen konkretisoitui pahemman kerran. Sastamolo puolustajilla pallo poltti siinä määrin lavassa, että OLS:n keskialoitukseen mennyt pelaaja pääsi puikahtamaan suoraan läpiajoon Kings-pakkien välistä, joilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin rikkoa. Seuranneen rangaistuslyönnin Jari Karjalainen suti sivuverkkoon ja vieraat säästyivät vielä takaiskulta. Tämän jälkeen alkoi episodi, joille pääosan esittäjät eli ottelun tuomaristo löi rankalla kädellä pisteen. Useaan minuuttiin tuomarit eivät osanneet osoittaa Kings leiristä jäähyn saanutta pelaajaa, vaikka jäähyn täytäntöön pano tulisi tehdä jo ennen rangaistuslaukausta ja molemmissa leireissä ihmeteltiin millä sävelillä jatketaan. Pitkällisten toimitsijapyödällä vietettyjen minuuttien jälkeen isoon ääneen murjaistu määräys siitä, että jonkun olisi vain tultava istumaan rangaistusta kirvoitti Kings leirissä ja kymmenpäisessä tukijoikoissa muuten hiljaisella Urheilutalolla rehmakan naurahduksen, eikä tätä varsinkaan tuomari Mäkikangas sulattanut. Jäähy protestoinnista Kingsille, tilanteesta jonka tuomaripari itse oli toimimattomuudellaan ja jämäkkyyttä hakevalla linjallaan aiheuttanut ja tilanteen keittänyt tähän pisteeseen. Yleensä 5-3 jäähytuomioita annetaan normaalia raskaimmin perustein, mutta nyt viikonlopun viimeisessä erässä tämän parin linja näytti täysin muuttuneen ja iso rangaistus annettiin sen kummemmin pelin luonnetta ymmärtämättä.

Kahden minuutin 5-3 ylivoimapeli sarjan parhaalle ylivoimajoukkueelle on kuin kesyä pulua syöttäisi kädestä suuhun. Sastamolo pyristeli kahden miehen vajaalla liki minuutin, mutta sitten Harri Rautio löysi poikkisyötölleen maalin editse pallon mentävän reiän ja Toni Tevio pisti pallon takatolpalta tyhjiin. Maalin jälkeen Sastamolo ei saanut peliään enää kuosiin ja ajassa 59.31 tullut OLS II:n syntynyt voittomaali oikeastaan odotti syntymistään pidemmän aikaa. Kings sai vielä kuudella neljää vastaan mahdollisuuden aivan ottelun viime sekunneilla Matti Rössin saatua kosmeettisen kaksiminuuttisen 15 sekuntia ennen summeria. Vieraat saivatkin erinomaisen maalipaikan ilman maalivahtia pelatessaan, mutta Tero Tikkala ei onnistunut oikeasta siivestä auenneesta maalipaikasta.

Illan myöhäisottelussa pisteitä suorastaan tarjottiin kaksi erää ilman valmentaja Jaakko Kvistiä pelanneelle Kingseille, mutta päätöserässä pelirohkeus katosi ja pääkopasta otti vallan voittamisen pelosta. 5-5 -pelaamisessa vieraat puolustivat läpi ottelun erinomaisesti ja tasakentällisin voitto olisi melko varmasti saatu puolustettua, mutta typerät jäähyt ratkaisivat viime kädessä ottelun OLS II:lle. Sastamolo sai jalkeille otteluun kolme hyökkäysketjua ja kolmosketju Hooli-Metsäväinio-H. Korhonen pelasivatkin ihan mukiinmenevän pelin onnistuen maalinteossakin kertaalleen. Myös ykkösketjun maalihanojen aukemien oli positiivista.