Sastamolo vaikeuksien kautta komeaan jatkoaikavoittoon

NSB-Sastamolo Kings 3-4 ja. (1-1, 1-0, 1-2, 1-0)

Sastamolo lähti pienoisena ennakkosuosikkina Rovaniemelle, jossa vastaan asettui tiukasti keskikastin paikoista taisteleva NSB. NSB oli tähän saakka pelannut kaksijakoisen kauden, mutta joukkueen potentiaali sen parhaana päivänä oli tiedostettu vierasleirissä. Sastamolo sai otteluun jalkeille parhaan kokoonpanonsa ja ennakkoasetelmat olivat hyvät lähteä saalistamaan ensimmäistä vierasvoittoa nuoresta NSB:n joukkueesta.

NSB näytti ottelussa sitkeytensä, ollen yksi parhaiten puolustavista joukkueista mitä Sastamolo on tällä kaudella kohdannut. Kun tolppien välissäkin oli varsin pätevä kassari haastamaan vieraiden sarjan kärkiveskari Seppo Forsman, ei vähämaaliset loppulukemat sinänsä yllätä. Kaikkinensa ottelusta saatiin ympäripyöreä peli, joka olisi kolmannen erän viime minuuteilla voinut kääntyä kotijoukkueellekin, mutta Sastamolon onneksi maalivahti Forsman pystyi kuittaaman kenttäpelaajien uinahdukset.

Avauserässä ja varsinkin ensimmäisellä puolikkaalla näytti siltä, että Sastamolo saa tilaa hyökkäyksilleen varsin leppoisaan tyyliin. Maalipaikkoja syntyi varsin vaivattoman näköisesti, mutta kun onnistumisia ei tullut siinä määrin mitä paikkoja olisi ollut, pääsi kotijoukkuekin pikku hiljaa peliin mukaan. Ottelun avausmaalin iski laidasta ajon päätteeksi Sastamolon Tero Tikkala, joka suti pallon maaliin puolustajien jalkojen kautta. Sastamolo menetti erän edetessä peliotettaan ja tämä näkyi heikkona keskustan puolustamisena. Kotijoukkue pääsi keskisektorille yrittämään maalintekoa vaarallisen tapaan useita kertoja ja ajassa 11.49 Mikael Kanto tasoittikin ottelun vastaiskusta.

Vaikka avauserässä vierailla oli pitkä hyvä jakso alkuun, niin kokonaisuudessaan aikainen sunnuntai ottelu yhdistettynä hallin hartaaseen joulutunnelmaan näytti vievän ainakin vierasjoukkueen mukanaan pelaamaan virkamiesottein.

Toisessa erässä havainnot virkamiesmäisyydestä saivat Kingsin osalta vahvistusta. Erä oli kaikkinensa sekava ja jäähyjen värittämä, eikä Sastamolo saanut palloa kontrolliin oikein missään kentän osa-alueella. Kun kulmaväännöistäkin tultiin jatkuvasti pallottomana ulos, niin pallohallinta oli puna-sinisellä joukkueella toisessa erässä. Hyvästä paineistamisesta huolimatta NSB ei päässyt erässä aivan A-luokan maalipaikoille. Erän ainokaisen pamautti komealla tavalla NSB:n Eero Autere, jonka säälimättömän ja ylänurkkaan painuneen kantin edessä Seppo Forsman oli voimaton. Maali syntyi ylivoimalla.

Päätöserässä Sastamololta kaivattiin ryhtiliikettä, jos pisteistä mielittiin taistella. Ja kyllähän otteet paranivatkin toisen erän pelillisestä umpisolmusta. Pallo alkoi liikahdella omista ja kamppailuja voitettiin omalla joukkueelle. Kun vielä Pekka Lindgren sai ryövättyä pallon hölmistyneen NSB:n vaparin vetäjän kantista itselleen Sastamolon puolustusalueella, oli läpiajo ja pikainen tasoituosuma kolmanteen erään tosiasia. Seuraavassa vaihdossa rytisikin sitten ja kovaa. Mikko Lapinniemi ehti NSB-hyökkääjän etupuolelle kulmaan juoksussa ja hyökkääjän jarrutuksen jäätyä ohjelmasta pois, lensi Lapinniemi vaarallisen näköisesti pää edellä päin kaukalon välittömässä läheisyydessä olevaa metallista vaihtoaitiota. Eero Autere passitettiin tilanteesta kahden minuutin rangaistukselle vaarallisesta pelistä ja tämän ylivoiman Sastamolo pystyi hyödyntämään. Pallo liikahti reippaan oloisesti NSB neliön ympäri ja Tero Tikkala pääsi nasauttamaan suoraan Teemu Kvistin syötöstä ja pallo viivamiehen paikalta takanurkkaan.

Tämän jälkeen Sastamolo pystyi hallitsemaan palloa ja luomaan maalipaikkojakin Janne Lehtoniemen maalille, mutta Lehtoniemi näytti olevan erinomaisessa torjuntavireessä. Päätöserän viimeisillä minuuteilla ajassa 56.14 NSB pääsi iskemään vielä kuin varkain tasoitusosuman ja joukkue näytti ettei se tule nahkaansa halvalla myymään. Maali oli aavistuksen onnekas, kun Antti Auteren löysä viivaveto otti kimmokkeen ja vieraiden pelatessa aavistuksen löysästi maalin edessä, ei maskissa ollut Seppo Forsman voinut haroa kuin tyhjää maalinsa suulla. Peli näytti etenevän jatkoajalle, jota ennen Kings puolustus piti kuitenkin pelin jännittävänä parilla hitchcockmaisella avaussyötöllään, jotka tilanteet puolustajat ja Seppo Forsman pystyivät kuitenkin paikkaamaan.

Edellisessä ottelussa NSB oli saanut maistaa karvasta jatkoaikakalkkia KoskRia vastaan, kun joukkue menetti 8-5 johtonsa häviten 9-8 jatkoajalla. Samanmoisen päätöksen sai tämäkin ottelu, kun Sastamolo pääsi iskemään makean jatkoaikaosuman ajassa 63.42. Maalista vastasi tänään Sastamolon muutoinkin parhaiten toiminut kakkoskentällinen. Teemu Kvist katkaisi NSB:n pelinavauksen keskialueella jatkaen pallon eteenpäin keskustaan Tero Tikkalalle. Maalintekijän pelitietokone on raksuttanut tällä kaudella mukavasti myös syöttöpisteiden tahtiin ja nytkin mies löysi taustalta hienosti hyökkäykseen mukaan nousseen Harri Kurkelan. Kurkela ei normaalisti maaleilla juurikaan juhli, mutta nyt ratkaisu oli viilipyttymäisen kliininen, kun nopea rannelaukaus painui komeasti maalin taka-alanurkkaan. Mahtava päätös ottelulle Sastamolon kannalta. Välillä näytti pahasti siltä, ettei joukkue syty sunnuntaipäivän ratoksi ollenkaan pelaamaan, ja keskinkertaisen esityksen jälkeinen jatkoaikavoitto saa pisteet maistumaan entistäkin makeammalta.

Parantamisen varaa on kuitenkin kosolti, sillä moni pelaaja pelasi päivän ottelussa kaukana omasta tasostaan. Harri Kurkelan johtama kakkoskenttä suoriutui omasta urakastaan hyvin ja peli saatiin vaihdosta toiseen vastustajan päätyyn. Toisaalta positiivista on, että ottelusta toiseen mikä vain kolmesta kentästä voi pompahtaa ratkaisurooliin ja kun yhtäaikaisia onnistumisia saadaan laajemmalla rintamalla, niin  jäljen voi odottaa olevan vielä tuhoisampaa.

Sastamolon syyskausi saa päätöksensä ensi lauantaina, kun Sastamolo pelaa ensimmäisen ottelunsa historiansa aikana Koskelankylän Rientoa vastaan. Sarjanousijan nipussa pelaa muutama seurattavan arvoinen pelaaja ja tällainen on varsinkin entinen Sastamolo-pelaaja, ja jopa legdendan asemaan seurassa noussut maalitykki Juha Tammela. Joukkueen puolustuksessa hääri myös tuttu pelaaja Kings-faneille, kun kausina 99-06 Sastamolossa pelannut Sami Niskala pukee päällensä Riennon keltapaidan.