Keltakankaalta jäi jälleen luu käteen

NSB-Sastamolo Kings 5-4 (1-0, 2-1, 2-3)

Rovaniemi näytti taas pelipaikkana oman haastavuutensa, kun Sastamolo lähti hakemaan täyttä pistepottia Napapiiriltä ensimmäistä kertaa sitten kauden 2003-2004. Sastamolo lähti haastamaan tällä kertaa isäntäjoukkue NSB:tä, joka oli aloittanut kautensa kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Viime kaudella joukkueet voittivat omat kotiottelunsa maalilla ja tälläkin kertaa päädyttiin maalin eroon NSB:n viedessä ottelun viime hetken täysosumalla lukemin 5-4.

Avauserä oli tasainen NSB:n viedessä hienoisesti pelin alkupuolta ja Sastamolon ottaessa hallintaa pelikellon täyttyessä kohtia 20 minuuttia. NSB vei erän lukemin 1-0. Sastamolo petrasi pelaamistaan erän loppua kohden ja NSB:n pelasti takaiskuilta hienon ottelun pelannut maalivahti Elias Lahtinen. Varsinkin avauserän Sastamolo-ylivoimassa Lahtinen oli pallon tiellä useassa varman maalin näköisessä paikassa. Myös toinen erä tasainen ja maalipaikat olivat kortilla molemmin puolin kenttää. Sastamolo ei päässyt hyökkäysalueen keskustaan haluamallaan tavalla ja näin ollen aivan huippupaikoille ei päästy.

Pelisuunnitelman mukaisesti palloa pystyttiin kuitenkin toimittamaan maalille aktiivisesti, mutta liian usein vedot olivat vailla osoitetta ja näin ollen vaarattomia. Yhdestä tällaisesta -maalille toimituksesta Sastamolo kuitenkin onnistui, kun Samuli Metsävainio löi Mikko Lapinniemen ampuman reboundin sisään. Vierasjoukkue oli ennen ottelua tiedostanut ainaiset ongelmansa luoda maalipaikkoja Keltakankaalla ja ottelupalavereissa painotettiinkin oman puoluspelin pitävyyttä, sillä maalintekokilpailuissa ei pärjättäisi. Toisessa erässä vieraiden puolustuspeli falskasi kuitenkin pariin otteeseen. Ensin jääkaapin kokoisen Juha-Matti Siepin annettiin suojata ja leipoa palloa turhan rauhassa maalin takana, josta Sieppi lähetti näppärän syötön Toni Tuovilalle, eikä OLS-vahvistus paikasta erehtynyt. Tuovila olikin NSB:n näkyvimpiä kenttäpelaajia ottelussa tehden kaksi maalia. 3-1 maalista vastasi puolustaja Eero Autere, joka latasi laidasta takakulmaan Sastamolon peittopelin haroessa tyhjää.

Kolmanteen erään Sastamolo tuli vielä peliin mukaan. Joukkueen toi pikatahtiin tasoihin Kimmo Posti, jonka maalivainu näyttäisi olevan melko herkässä syysvireessä. Mies löysi ottelussa tekopaikoille useampaankin kertaan, mutta kolmannessa erässä alkoi ropista sitten ihan toden teolla. Kaksi ensimmäistä osumaa mies teki ylivoimalla heti erän alussa, Teemu Kvistin passatessa molemmilla kerroilla neliön keskustaan ja Postin ranne nasahteli maalin merkiksi. Näiden maalien myötä peli alkoikin virtailla Sastamolon pillin mukaan. Karvausta nostettiin ja NSB puolustajat pakotettiin avaamaan pelivälinettä pitkillä kaaripalloilla Sastamolon puolustuskulmiin. Pelin hallinta toikin tulosta ajassa 51.38, kun Kimmo Posti pääsi taas karkaamaan vartijaltaan ja Jaakko Kvistin hieno poikkisyöttö löysi takatolpalle kirmanneen Postin vieden vieraat 3-4 johtoon.

Sastamolo ei muuttanut pelaamistaan maalin jälkeen, sillä passivoituminen tussa kohti on usein koitunut johtavan joukkueen turmioksi. Viitisen minuuttia joukkue veikin peliä aktiivisella otteellaan ja näytti ettei tästä johtoasemasta enää livetä, mutta yksi tilanne jossa ylikarvattiin ja yksi tilanne jossa yksittäisen pelaajan pelikuri petti, käänsi tilanteen nurin kurin. NSB tasoitti ottelun ajassa 56.59 Sastamolon hakiessa pallonriistoa syvällä hyökkäysalueella kolmen pelaajan voimin. NSB kuittaisi vieraiden ylihyökkäämisen 4vs.2 vastaiskulla ja Mikael Kanto napautti takatolpalta pelin tasoihin.

Sastamolon hieno kolmannen erän kiri hyydytettiin vähän samaan tyyliin, kuin joukkueen niskaan olisi kaadettu saavillinen hyistä vettä Kemijoen uomasta. Heti maalin jälkeisessä vaihdossa Sastamolo hyökkääjä Sakari Nikkinen otti tähän saumaan jäähyn, joka olisi todellakin voitu jättää ottamatta. Hyökkääjä provosoitui pystypainiin NSB-vahti Lahtisen kanssa ja näissä tilanteissahan maalivahdit ovat usein "pyhiä" ja tilanteesta kaksiminuuttinen Nikkiselle. Kokonaisuudessaan on toki sanottava, että tuomarikaksikko Ikäläinen&Sarpola vihelsivät parhaan pelin mitä vierasjoukkueessa on nähty miesmuistiin. Sastamolo pystyi hyydyttämään NSB YV:tä 21 sekuntia vaille jäähyn täyttymistä, mutta sitten Mikko Rantalan kantti tuli läpi Sastamolon peittävän pelaajan ja valotaululle lukemat 5-4. Vieraat tekivät vielä viimeisestä neljästäkymmenestä sekunnista jännittävät kotiyleisölle, mutta tasoitukseen asti joukkue ei enää venynyt.

Ottelun jälkeen vieraiden kopista löytyi ymmärrettävästi joukkueellinen miehiä kallella kypärin, eikä suotta. Täysi pistepotti Rovaniemeltä oli takuulla lähempänä kuin se on ollut yhdeksään vuoteen. Se oli aika tarkkaan kolmen minuutin päässä ja tämän jälkeen joukkueelta vietiin koko potti kuin tyhjää vain. Tällä kertaa marginaalit menivät kotijoukkueelle, joka käänsi ottelun vielä melkoisesta sillasta itselleen ja siitä hatunnosto NSB:lle. Sastamolon hyökkäyspelissä näkyi jonkin verran kuumesairaan Jari Poikelan puuttuminen, joka rightin pelaajana olisi tuonut yhden ulottuvuuden lisää ykkösketjun pelaamiseen. Nyt ykkösketju ei ollut hyökkäysalueella totutun vaarallinen ja varsinkin Tero Tikkala näytti kärsivän tutkaparin toisen osan puuttumisesta.

Sastamolo esitteli ottelussa myös osastoa "tulevat tähdet", kun kentällä viiletti muutaman hajavaihdon verran hyökkääjä Aleksi Kvist. Näin ollen kokoonpanossa oli Kvistejä neljän pelaajan voimin, joskaan junnuhyökkääjä ei ole samaa veljessarjaa Teemu, Jaakon ja Akin kanssa, vaan näiden veljenpoika. Aleksi Kvist kirjautti itsensä myös Sastamolo-historiaan, ollen 15 vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisenä nuorin edustusjoukkueessa koskaan esiintynyt pelaaja.

Sastamolo lähtee hakemaan kauden toista voittoaan tulevana lauantaina, kun kahden vierasottelun jälkeen joukkue palaa kotoiseen Tervahalliin. Vastaan asettuu kauden vahvasti aloittanut ja kärkipaikoille itsensä hilannut LNM.