Kausi käynnistyi tappiolla

Sastamolo aloitti kautensa Oulun Urheilutalolla, jossa isäntänä toimi tuttu verivihollinen Merikoski SBT. Lähtökohdat otteluun eivät olleet Sastamolon kannalta parhaat mahdolliset. Peliä edeltäneet kaksi viimeistä harjoitusviikkoa olivat olleet joukkueelle vaikeita useiden pienten loukkaantumisten ja sairastapausten vuoksi. Merikoskea vastaan runkomiehistö oli kuitenkin pääasiassa saatu jalkeille ja matkaan lähdettiin neljällä puolustajalla, kahdella hyökkäysketjulla ja yhdellä (!) pöytäkirjaan merkityllä maalivahdilla. Toisen kassarin Juha-Pekka Laakson pelaajalisenssi oli vielä ottelupäivään mennessä hoitamatta, eikä Laaksoa voitu pelaavaan kokoonpanoon laskea.

Tasaisesti liikkeelle

Ottelun avauserässä näytti, että tänään tultaisiin viettämään suurinumeroisia maalikarkeloita erälukemien ollessa 3-2 kotijoukkueelle. Maalinteon aloitti vierailija Sastamolo tyylikkäällä koulumaalilla. Ensin Merikosken karvaus saatiin pyöritettyä omassa päässä nippuun ja tästä aukesi kentän keskustaan tilaa Jari Poikelalle, joka pelasi pallon nopealla siirrolla Ville Männylle. Männyn tarkka laukaus upposi Merikoski-maalin alanurkkaan ajassa 9.22. Avauserässä maalin jälkeiset vaihdot nousivat merkittävään rooliin pelin kulun kannalta.

Sastamolon maalista oli kulunut vain 22 sekuntia, kun Merikoski pääsi kuittaamaan lukemat tasoihin onnenkantamoisella. Jaakko Kvistin pallon kuljetus oman puolustusalueen poikki päättyi nolosti, kun Kvist astui Jussi Tiluksen mailan lavan päälle ja kaatui päistikkaa nurin. Kvist ei voinut muuta kuin katseella seurata aitiopaikalta, kun Merikoski-hyökkääjä Tilus valutti pallon Seppo Forsmanin vartioiman maalin alanurkkaan ja lukemat oli tasan 1-1.

Ajassa 15.27 oululaiset iskivät toistamiseen, tällä kertaa Sastamolon keskialueen pallonmenetyksestä ja siitä seuranneesta vastahyökkäyksestä. Nämäkään lukemat eivät kauaa päivänvaloa nähneet sillä Sastamolo oli terävänä heti seuraavassa vaihdossa asialla puolustaja Tommi Häggström. Toni Tammela pääsi kiertämään maalin takaa ja tarjoili Häggströmille syötön jo etutolpalta. Häggströmin hallittu nosto löysi tilaa maalin katosta ja tilanne tasan 2-2. Merikoski pääsi maalaamaan ensierään vielä kertaalleen Antti Hyvärisen viedessä joukkueensa 3-2 johdossa erätauolle vain 14 sekuntia Sastamolon tasoitusosuman jälkeen.

Ratkaisun paikkoja

Toinen erä oli maalipaikkojen ja pelin hallinnan valossa Sastamolon, mutta tolppaa lähemmäksi maalia ei päästy kuin kertaalleen, vaikka paikkoja oli useaan lisäosumaan. Maalipaikkoja syntyi niin tasakentällisin kuin ylivoimalla, joka oli tänään luvattoman tehotonta. Sastamolo pelasi ottelussa ylivoimaa 10 minuuttia, johon sisältyi mm. kahden minuutin 5-3 ylivoimajakso toisessa erässä, mutta saldoksi näistä pyöreät nolla osumaa taululle. Jos oli heikkoa vierailijoiden ylivoima, niin samaa voi sanoa Merikosken vastaavasta, sillä myös oululaiset pääsivät yrittämään ylivoimalla kymmenen minuutin verran tuloksetta.

Kemiläiset kaatuivat ottelussa henkilökohtaisiin virheisiin, joita vielä tässä vaiheessa kautta sattuu, mutta joita ei kuitenkaan soisi näissä määrin osuvan Sastamolon kohdalle. Merikoski meni johtoon toisen erän puolivälissä, kun Tommi Häggströmin oman maalin takaa lähtenyt "itsemurhakuljetus" päättyi maalin edessä Juhani Granrothin karvatessa pallon pois ja jatkaen sen takatolpalle, josta Jarmo "Japi" Anttilalla oli helppo työ pistää pallo tyhjiin.

Sastamolo tuli maalin päähän Jari Poikelan vapariosumalla ajassa 33.10.

Toinen erä oli Kingsien. Merikosken eväät olivat läpi ottelun siinä, että joukkue avasi peliä pitkillä riskittömillä roiskaisuilla kohti kahta kärjessä vaaninutta hyökkääjää. Suoraviivainen avauspeli yllätti sinänsä, että joukkue on tunnettu aikaisemmilta vuosilta nimenomaan hyvästä pallollisesta osaamisesta ja sen hyödyntämisestä avauskuvioissaan.

Kingsin moottori sammuu

Kolmanteen erään lähdettäessä olisi odottanut, että Sastamolo saisi vihdoinkin lentovaihteen päälle ja tulosta alkaisi tulla, mutta erä olikin vierailijoiden heikoin ottelussa. Ajoittaisia onnistumisia syntyi molemmille ketjuille, mutta selkeää jatkumoa hyville otteille ei tullut ja Merikoski päästettiin liian helpolla nauttimaan ottelun voitosta. Pitkiä hyökkäyksiä ei saatu pelattua ja valmentaja Tervasmäen peräänkuuluttamasta rohkeasta pallokontrolli pelaamisesta ei näkynyt merkkejä.  Ainoastaan viimeiset viisi minuuttia joukkue syttyi todella taistelemaan pisteistä, mutta tämä ei pisteisiin riittänyt.

Ajassa 51.15 Jarmo Anttila vei joukkueensa 5-3 johtoon ja paria minuuttia myöhemmin Markus Paakkari teki kääntölaukauksella tilanteeksi 6-3. Sastamolo pääsi vielä kaventamaan ottelun lukemiin 6-4 ajassa 56.02, mutta tämän lähemmäksi ei päästy, vaikka viimeinen minuutti päästiin pelaamaan kuudella neljää vastaan.

Avauspisteet jäivät ansaitusti Ouluun. Merikosken joukkue ja varsinkin sen puolustus on ehkä pikkaisen heikentynyt viime kaudesta, mutta edelleen se on varteenotettava ehdokas kolmen sakkiin kauden päätteeksi. Sastamolon joukkueesta ei noussut ketään selkeästi esille, vaan pelillisten  onnistumisten puolesta joukkue oli tasaista massaa. Ensi viikonloppuna onnistumisia odotellaan, kun lauantaina vastassa on nousijajoukkue LMN ja sunnuntaina Hillerit.

1.10 Oulun Urheilutalo

Merikoski SBT-Sastamolo Kings 7-4 (3-2, 1-1, 3-1) (Tulos muutettiin jälkeenpäin tulokseksi 0-5, Merikosken käytettyä edustusoikeudetonta pelaajaa)

09.22    0-1    Ville Mänty (Jari Poikela)
09.44    1-1    Jussi Tilus
15.27    2-1    Juhani Granroth (Jussi Tilus)
16.49    2-2    Tommi Häggström (Toni Tammela)
17.03    3-2    Antti Hyvärinen (Markus Paakkari)
30.07    4-2    Jarmo Anttila (Juhani Granroth)
33.30    4-3    Jari Poikela (Mikko Teikari)