Taistelu toi tasapelipisteen

LNM-Sastamolo Kings 5-5 ja. (2-2, 2-3, 1-0, 0-0)

Sastamololla matkasi lauantain iltapeliin Liminkaan, jossa vastassa oli kauden edetessä kärkikahinoista pois pudonnut Limingan Niittomiehet. LNM oli kauden ennakkopuheissa vahva ehdokas jopa sarjan kärkikaksikkoon, mutta tosiasia on että vielä tämänkin ottelun jälkeen joukkueen on saatava piste tai pari varmistaakseen ensi kauden sarjapaikka. Toisaalta joukkue on pelannut kotonaan selkeästi vahvemmin ja mättänyt useassa kotiottelussa yli 10 maalia vastustajan verkkoon.

Sastamolo ei saanut päivän otteluunsa mukaan valmentaja Jaakko Kvistiä, joka pelasi samaan aikaan Divarin kärkikamppailua Itä-Suomessa. Pelisuunnitelmaan kirjatut ranskalaiset viivat puhuivat kuitenkin selkeää kieltä siitä, millaisin eväin ottelusta tultaisiin ottamaan täysi pistepotti; "3-4 maalia omiin, niin voitto on meidän.", eikä Kvist kovin väärässä ollutkaan. Sastamolo pelasi kaikkinensa vahvan ottelun, mutta loppuperin oli vahvimillaan oman alueen puolustuspelissä päätöserässä ja jatkoajalla, jossa laukausten eteen uhrauduttiin ja pisteistä taisteltiin vanhalla kunnon talvisota -meiningillä. Aiemmissa otteluissa, joissa Kvist on ruodusta puuttunut joukkue ei ole pystynyt tasapainoiseen 60 minuuttiseen, vaan pakka on levinnyt aina jossain vaiheessa ottelua juuri puolustuspelaamisen suhteen. Tällä kertaa näin ei käynyt, vaan joukkue puolusti läpi ottelun varsin tiiviisti.

Vahvaa keskialueen pelaamista

Kahdessa ensimmäisessä erässä Sastamolo pystyi laittamaan LNM:lle tasapäisesti hanttiin ja hetkittäin jopa vei ottelua. Varsinkin vieraiden karvauspeli toimi läpi ottelun vahvasti ja joukkue pääsikin kääntämään keskialueelta, läheltä laitaa useita vastahyökkäyksiä eikä LNM päässyt ns. hitailla lähdöillä juurikaan vaarallisille paikoille. Sen sijaan vastahyökkäyksissä joukkue oli tutun vahva. Sastamolo ja varsinkin sen kakkoskenttä haki hyökkäyspäässä ajoittain turhan riskialttiita ratkaisuja ja näistä nopeista lähdöistä Liminka pääsi iskemään Sastamolon organisoimatonta puolustusta vastaan kolme osumaa. Avauserä meni maalipaikoiltaan suhteellisen tasan. Sastamolon 1-1 tasoitusosumasta vastasi Jussi Pirttikangas, jonka todellinen kaukolämäri upposi n. 22 metristä ohi maskissa olleen Ari-Matti Leinon. 1-2 johto-osuman pääsi herkuttelmaan Tero Tikkala ylivoimalla. Jiri Holpainen lähetti maalin taustalta hienon syötön takatolpalle kirmanneelle Tikkalalle, eikä maalitykki paikasta erehtynyt.

Toisessa erässä Sastamolo jatkoi siitä mihin avauserässä jäi. Limingan tukkiessa avausta jatkuvasti heistä katsottuna pitkin oikeaa laitaa sai Kings-puolustajat keskialueella hyviä katkoja, joista paikkoja vastahyökkäyksiin avautui. Paremmalla viimeistelytaidoilla joukkue olisi voinut tehdä erässä useammankin kuin 3 maalia, nyt vastahyökkäyspaikkoja ei saatu hyödynnettyä toivotulla tavalla. Sastamolo meni ottelussa 2-3 johtoon ylivoimalla ajassa 21.57, kun Arttu Arffmanin jäähy oli vanhentunut ainoastaan sekunnin verran. Maali syntyi vapaalyönnistä Tikkalan iskiessä toistamiseen ottelussa.

Erän puolen välin tuntumassa Liminka kuittasi ottelun tasoihin Erkki Latvalehdon vastahyökkäysmaalilla, johon komean syötön tarjoili velipoika Marko. Seuraavassa vaihdossa olikin sitten vieraiden vuoro maalata, kun Kimmo Kangas pääsi linkoamaan ruuhkan keskeltä numeroiksi 3-4.

Sastamolo oli vahva toisen erän ensi puoliskon, mutta 3-4 johto-osuman jälkeen ote hieman herpaantui. Karvauspelissä haettiin omia tontteja ja kaveri pääsi tulemaan liian helposti keskustaan ja parhaille maalipaikoille. Limingalla oli tuossa vaiheessa etsikkoaikansa päästessään kokeilemaan Juha-Pekka Laakson torjuntavirettä useaan otteeseen. Laakso ja Sastamolo-puolustus kuitenkin kestivät ja irtopallot saatiin oman maalin edustalta putsattua pois.

Kesken Limingan vahvan jakson Sastamolo pääsi iskemään kuin varkain numeroiksi 3-5. Teppo Nousiainen esitteli ottelussa ajoittain pikkaisen turhankin rohkeita nousuja, mutta toiseen erään nähty kuljetusliike-Nousiainen Show olikin sitten varsin komeata katseltavaa. Nousianen kuskasi pallon omasta puolustuskulmasta yli keskialueen ja pallo pysyi kuin pysyikin matkassa, vaikka useaan otteen limingalaispelaaja oli rinnalla häiritsemässä. Puolustajan poikkikentän vasempaan laitaan päätynyt nousu näki päätepisteensä, kun syöttö lähti millin tarkasti toisessa laidassa viilettänneelle Samuli Metsävainiolle, joka niittasi suoraan syötöstä kauden viidennen maalinsa.

Maali rauhoittikin Sastamolon pelaamista, mutta erän loppuun LNM pääsi kaventamaan, kun Marko Seppälän olemattomasta kulmasta maalia kohti lähetetty sutaisu lirui turhan helposti ohi muuten vahvaa peliä pelanneen maalivahti-Laakson. Sastamololle vihellettiin vielä erän loppuun sanalla sanoen heppoinen jäähy, joka ei sitten jäänytkään aivan viimeiseksi pikkukakkoseksi sinipaidoille, vaan loppupeli olikin yhtä alivoimataistoa.

Ylivoimaista alivoimaa

Kolmannessa erässä pelinhallinta oli Limingan runsaiden ylivoimatilanteiden turvin. Liminka pelasi päätöserän avauskympin käytännössä koko ajan ylivoimalla Sastamolon kärsiessä kolme kakkosta peräjälkeen. LNM:n ylivoimapronsentti kolmessa edellisessä ottelussa oli ollut puhtaat 100, kun viisi kertaa oli häkki heilunut vastustajan pelatessa alivoimaa. Tänään, samoin kuin syksyn Sastamolo-ottelussa tahti oli kuitenkin toinen, eikä Liminka onnistunut yhdessäkään neljästä ylivoimasta. Pallo kyllä liikkui ympäri Kings-nelikon mieheltä miehelle, mutta aivan tuhannen taalan paikoille joukkue ei päässyt ja vaikka laukauksia sateli tokkonaan oli sinistä kroppaa jatkuvasti pallon tiellä. Maalinsuulla Juha-Pekka Laakso oli toipunut toisen erän nukahduksestaan ja pystyi napsimaan palloja kovalla itseluottamuksella. Päätöserään Laaksolle merkittiin peräti 20 torjuntaa.

Kolmannen erän jäähysuman jälkeen ote pysyi tasoitusta jahtaavan Limingan puolella. Liminka sai päätöserässä Sastamolon karvausta pikkaisen aiempaa paremmin rikki, mutta maalin edustan Sastamolo pystyi tukkimaan loistavasti pitkissä Limingan painostusjaksoissa. Puolustusviisikon ympäriltä tulleet vedot peitettiin, eikä LNM:lle annettu yhtään ylimääräistä tilaa laukoa. Vahvasti painaneen Limingan työ palkittiin kuitenkin ajassa 54.26, kun Sastamolon ylirohkea hyökkääminen käännettiin vastahyökkäykseksi ja tehomies Petri Niemelä pääsi niittamaan Erkki Latvalehdon syötöstä 5-5 tasoitusosuman.

Tasoituksen jälkeen Sastamololla oli omat paikkansa siirtyä ottelussa vielä johtoon, kun Tero Tikkala pääsi kokeilemaan ratkaisua rangaistuslaukauksesta. Tikkala yritti ratkaisua tällä kertaa harhauttamalla ja saikin Ari-Matti Leinon pelattua tilanteessa ulos, mutta jostain vain ilmestyi Leinon käsi pallon tielle Tikkalan yrittäessä nostaa palloa rystypuolelta verkkoon. Tämän lisäksi lähellä maalintekoa erän lopussa oli Kimmo Kangas, jonka kiertorannari kolisi Lienon vartioiman maalin ylärimaan. LNM-painotteisen erän jälkeen mentiin jatkoajalle.

Jatkoajalle Sastamolo lähti sillä mentaliteetilla, että tappion pelossa ei lähdetä peruuttelemaan omiin vaan isketään aina kuin mahdollista. Ikävä kyllä kauaa ei tasakentällisin pelaamista kestänyt, kun tuomaripari katsoi Kings-pelaajan rikkoneen taas jäähyn arvoisesti. Jiri Holpainen sai katsella jäähyaitiosta käsin vieläkö joukkue kestäisi yhden alivoimapiinan ja kyllähän se kesti. Liminka yritti viimeisessä ylivoimassaan pelata paikkaa maalitykki Latvalehdolle, mutta ei vaan saanut sarjassa 24 maalia upottanut rightin-puolen hyökkääjä tulosta aikaiseksi useista laukaisuyrityksistä huolimatta.

Hieno taistelupiste vierailta. Ainahan tasapeleihin päättyneissä otteluissa voidaan jossitella omilla pelin loppuun tulleilla maalipaikoilla ja spekuloida kuinka voitto olisi ollut otettavissa. Kyllähän siellä nytkin oli päätöserän loppuhetkillä sellaisia paikkoja, joista joskus olisi voinut upotakin, mutta kaikkinensa ottelusta saatu piste oli voitettu taistelupiste. Koko joukkue onnistui oman alueen puolustuspelissä loistavasti, eikä peittopelissä jätetty yhtään kyykkyä kyykkäämättä. Juha-Pekka Laakso nousi ottelussa joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi niillä hetkillä, kun joukkue sitä tarvitsi kolmannen erän puolustustaistossa ja alivoimahetkillä.