Sarjanousija kiusasi Sastamoloa

Kauden toinen ottelu pelattiin Limingan liikuntahallilla, jossa Sastamolo sai vastaansa sarjatulokas Limingan Niittomiehet. LNM oli ensimmäisessä ottelussa päässyt heti täyden pistepotin makuun kaatamalla Kellon Lyönnin. Sastamolo sai päivän ottelun päätteeksi todeta, että ihan kelpo joukkueen on Kakkosen pohjoislohko on saanut Limingan suunnalta. Toki samaan hengenvetoon on mainittava, että tämän päiväinen vierailija Sastamolo ei pystynyt näyttämään lähimainkaan parasta osaamistaan sarjanousijalle, vaan otteet heittelehtivät pelin sisällä edelleen liikaa. Esimerkiksi toisen erän alku oli Sastamololta totaalisen surkea ja toisaalta päätöserän jälkipuolisko ja jatkoaika olivat ajanjaksoja, jolloin voittoon tarvittava osuma olisi pitänyt puristaa runsaista maalipaikoista.

14-42-72

Kingsit pääsi lähtemään otteluun täydellä miehityksellä. Jani Ruuska aloitti kakkoskentän laiturina, mutta toiseen erään hänen paikkansa otti Miika Kemilä. Kimmo Kangas pelasi toisen ottelunsa puolustajana ja pelasikin ihan kelpo pelin. Päätöserään joukkue kavensi kolmen puolustajan peluutukseen ja näin Kangas istui päätöserän ja jatkoajan viltissä. Maalissa pelasi tänään Juha-Pekka Laakso.

Sastamolo sai otteluun hyvän lähdön. LNM lähti matkaan korkealta karvaten, mutta Sastamolo sai puhkottua Niittomiehien karvauspeliä hyvin puhki. Hyökkäykset aukesi molemmilta laidoilta ja hyökkäusalueelle päästiin hyvällä prosentilla. Ottelun alku olikin Sastamolon, liminkalaiset saivat erän vanhetessa paremmin pelistä kiinni.

Ottelun ensimmäisestä maalista vastasi Sastamolo. Maalin pääarkkitehdit olivat hyökkäävät Kvistin veljekset Jaakko ja Niko hienolla kulmavapariosumallaan. Päivän pöytäkirjaerikoisuus löytyykin Sastamolon maali- ja syöttösarakkeiden kohdalta; jokaisessa maalissa oli mukana joku kolmesta Kvistin veljeksistä.

LNM sai pelin tasoihin Sastamolon lahjana. Ajassa 17.44 Kingsin sokkosyöttönä annettu laita-avaus jäi punapaidoille. LNM käänsi pelin nopeasti kohti Juha-Pekka Laakson maalia, eikä hyvällä maalintekosektorilla väijynyt Jaakko Karhu erehtynyt.

Kaikkinensa hyvin tasainen ja ympäripyöreä avauserä, jonka perusteella ottelusta voitiin odottaa tasaista kamppailua.

Palikat leviää oman maalin suulle

Toisen erän ensimmäinen kymppi oli Kingseiltä vaatimattomasti sanottuna umpisurkea. Virheitä tehtiin pelin ratkaiseville sektoreilla, oman maalin edustalla ja pelin keskustassa määrä, joista paikoista LNM olisi voinut rokottaa Sastamoloa useampaankin kertaan. Oli helppoja pallonmenetyksiä, järkyttäviä harhasyöttöjä ja kaikkea sitä mitä peruspelaamisessa omalla puolustusalueella ei saisi tapahtua. Tuosta toisen erän täyshulabaloosta Sastamolo selvisi vain yhdellä takaiskulla ja erän toinen puolikas olikin jo Sastamolon hallintaa.

Sastamolo pääsi hyville laukaisupaikoille hyökkäyspäässä Limingan puolustuaessa todella passiivisella nopalla omassa päässä. Hyvä painostusjakso tuotti tulosta Sastamololle ajassa 29.10, kun Jari Poikela pääsi laukomaan keskisektorilta Teemu Kvistin hyvästä syötöstä. Takanurkka ulvoi ja tilanne taas tasan 2-2.

Hyviä nousuja, mutta yksi maali jäi puuttumaan

Kolmannessa erässä LNM oli jo karata Sastamololta, mutta kemiläiset kaivoivat taistelukirveet kahteen kertaa esiin ja tulivat tasoihin 4-2 ja 5-4 tappioasemista. Ajassa 45.04 LNM pääsi pelaamaan ylivoimaa ja Sastamolon muuten läpi ottelun hyvin taistellut AV-neliö teki yhden maalin maksaneen erheen.

Ensin hyvä pallonriisto alivoimanelikolta, jonka jälkeen puolittainen purku keskialueelle, josta palloa kiiruhti hakemaan kokenut salibandyjyrä Janne Nissinaho. Sastamolo vaihtoi tilanteessa kolme alivoimapelaajaa ja oman maalin edustalle jäi usean miehen ylivoima. Nissinahon nopea pelinkääntö keskialueelta löysi maalin edestä Petri Niemelän, jonka epäonnistunut sutaisu löysi kuin löysikin tiensä verkon perukoille. Kun vielä muutamaa minuuttia myöhemmin LNM pääsi rokottamaan Kings puolustusta toistamiseen lyhyen ajan sisään oli ottelu saanut uuden suunnan.

Tässä vaiheessa nousijajoukkueen tietynlainen pelirohkeus ei pitänyt. Tähän saakka korkealta kohtuullisen hyvin karvannut joukkue alkoi pakittelemaan lähemmäs omaa maalia ja tarjoili näin pelin hallinnan Sastamololle, jonka se ottikin loppupelin ajaksi. Sastamolo pääsi kaventamaan ajassa 49.29 päivän erikoisimmalla osumalla. Teemu Kvist lähetti laidan tuntumasta pallon maalille, jossa miesmuurin keskellä päivysti Ville Mänty. Pallo tömähti suoraan kapteeni Männyn rintaan, josta se ohjautui komeasti maalin ylänurkkaan ja Sastamolo oli taas maalin päässä kotijoukkueesta.

Tasoitusosumaa ei odoteltu kuin reilu pari minuutti, kun Jaakko Korhonen teki juuri sitä työtä mitä häneltä odotetaankin. Niko Kvistin nopea pelinkääntö löysi oikeasta laidasta Korhosen, joka hyvällä 1vs1 -haastamisella jätti puolustajan tuijottamaan perävaloja. Rovaniemen apu laidasta yksin läpi ja pallo varmuudella takanurkkaan ja tilanne tasan neljä.

Seuraavaksi ratkaisijan viittaa tarjoiltiin pörssihai Janne Nissinaholle. Nissinaho tiedettiin ennen ottelua isokokoiseksi ja suoraviivaiseksi hyökkääjäksi, jota kannattaisi vartioida tarkalla silmällä. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että hieman odotettua yksipuolisempi oli tämä LNM:n joukkuetta kannateleva ex-TPS pelaaja, myös nopeudesta oli karissut paras terä nuoruusvuosille. Ratkaisuyritykset olivat jatkuvasti enempi tai vähempi itsekkäitä. Esimerkiksi kulmavapareista mies yritti järjestään pelata palloa suoraan maalille helposti luettavilla "sankarisyötöillä".

Mutta viidennessä maalissa mies teki sen mitä parhaiten osaa. Omasta päästä lähetetty roikkupallo löysi maalin edestä Nissinahon, joka isona hyökkääjänä pystyi suojaamaan palloa ja kierron päätteeksi verkot oli tötteröllä Juha-Pekka Laakson selän takana.

Tasoitus ja useita hukattuja maalipaikkoja

Peliote säilyi kuitenkin Sastamololla ja maalipaikkoja tuli solkenaan. Viisi viisi tasoitus syntyi ylivoimalla. Sastamolon ylivoima oli tänään hyvässä vireessä, sillä jo ensimmäisessä erässä pelattu kahden minuutin ylivoimahetki tuotti useita maalipaikkoja. Tämä ylivoima ei vanhentunut kuin 16 sekuntia, kun Niko Kvist tarjoili Jaakko Kvistille maukkaan passin maalin eteen ja Jaakon tarkka ohjaus löysi tilaa oikeasta alanurkasta. Maalin jälkeen LNM:ää vietiin, mutta maaliin asti Sastamolo ei palloa saanut toimitettua. Tolpat kolisi Ville Männyn ja Jari Poikela toimesta, myös Jaakko Korhoselle ja Kvistille siunaantui maukkaita maalipaikkoja.

Sastamolon vahvana jatkunut painostus päättyi minuuttia ennen täyttä 60 minuuttia Jaakko Korhoseen jäähyyn. Jäähy tapettiin kuitenkin nöyrällä peittopelillä hyvin ja jatkoajan neljä viimeistä minuuttia olivatkin Sastamolon hallintaa. Viimeiselle minuutille valmennusjohto heitti vielä ylivoimaviisikon kentälle, mutta punapaitojen maali säilyi takaiskuitta summerin soitantaan saakka.

Päivän positiivinen anti oli kaksi härkämäistä nousua tappiosasemasta, mutta tosiasia on se, että tämä ottelu olisi pitänyt kemiläisten voittaa. Omaa peliä ei saatu todella käyntiin kuin ajoittain ja edelleen vastustajalle annettiin lahjana ihan turhanpäiväisiä maaleja. Hukattujen maalipaikkojen valossa voisi sanoa, että viime kauden maaliseppojen Tammela ja Ala-Rautalahti paikat on vielä täyttämättä ja tähän rooliin odotetaan jonkun nuoren Sastamolo-hyökkääjän nousevan jossain vaiheessa kautta.