Pienenpieni henkireikä käytettiin hyväksi

Lähtökohdat Pohjanmaan kiertueelle olivat Sastamolon kannalta selkeät. Jokainen OYUS tappion jälkeinen ottelu on ollut joukkueelle play-off ottelu, jossa vain voitolla olisi merkitystä. Tämä play-off sarja eli vielä lauantaisen ISB-ottelunkin jälkeen, vaikka tiukille menikin. Taas kerran.

Pomppua joka suunnasta

Sastamolo vieraili ensimmäistä kertaa Ilmajoki-hallissa. Alustana erikoisen nopea parketti ja ympärillä kimmoisa kaukalo. Eli olosuhteet, joissa pompupalloja olisi varmasti luvassa. Tällä kaudella Kingsillä ei ollut vielä yhtään voittoa tilillään parkettialustalta, mutta lauantaina rikottiin tuokin putki.

Sastamolo sai ensimmäiseen erään kuin ilmaiseksi kaksi nopeaa maalia ja taululla oli 0-2 vierasjohto jo aikaan 2.18. Seuraava jakso olikin kotijoukkue ISB:n, joka kavensi pelin ajassa 2.54. Tasoitus nähtiin kolme sekuntia myöhemmin, kun Sastamolo tarjoili taas kerran keskialoituksen jälkeen vastustajalle ylivoimahyökkäystä.

Avauserä oli suhteellisen sekavaa peliä. Pallot kimpoilivat karkeiden virheiden seurauksena varsinkin vierailijoiden päädyssä ja maaleja mätettiin peri-ilmajokelaiseen tyyliin numeroiden ollessa avauserän jälkeen 4-3. ISB karvasi ottelussa liki päätylaudoituksesta saakka. Voimakasta karvauspainetta ISB toteutti ajoittain pikkurikolliseen tyyliin. Selkääntuuppimiset ja mailaanlyönnit menivät kuitenkin erotuomarikaksikon seulan läpi monta kertaa ja ilmajokiset pääsivät hyötymään tuomariparin viheltämättäjättämisistä pelin ratkaisevilla sektoreilla Kingsin päädyssä.

Avauserän ja ehkä koko ottelun komeimmasta osumasta vastasi ISB:n nallipyssy Ville Loukasmäki, joka laukoi pallon liki puolesta kentästä kääntölämärillä verkkoon ohi hölmistyneen Seppo Forsmanin.

Ajoittain lupaava

Toisessa erässä Sastamolo sai hieman rauhoitettua ja toisaalta nopeutettua avauserässä oman maalin taakse jumittunutta avauspeliään, vaikkakaan se ei ollut missään vaiheessa ottelua niin organisoitua ja varmaa kuin se on ollut aiemmin tällä kaudella. Omalla alueella ISB puolusti paremmin kuin joukkueiden aiemmissa kohtaamisissa. Sastamolo ei päässyt missään vaiheessa ottelua lyömään ISB-puolustajiin sellaista painetta, että näillä olisi ollut todellista hätää.

Jaakko Kvistin maalatessa toisessa erässä kaksi kertaa ja kotijoukkueen Rahnaston kerran, mentiin toiselle erätauolle 5-5 lukemissa.

Ratkaisijoita isoin kirjaimin

Sastamolo ei saanut vielä kolmannessa erässään peliä uomiinsa halutulla tavalla, mutta niin vain usko omaan tekemiseen ja loppuun saakka yrittämiseen riitti tälläkin kertaa.

Juha Tammela vei joukkueensa ajassa 47.05 maalin johtoon Miika Kemilän erinomaisesta esityöstä, mutta tähän ei kaatunut kotijoukkue, vaan pystyi haastamaan Kingsiä erinomaisesti toimivalla hyökkäyspelillään. ISB haki laukaisupaikkaa lähes järjestään Sastamolon puolustusalueen keskustaan ja tätä kautta onnistumisia syntyikin. ISB:n hyökkäysnyrkki Koski-Neva-Keturi-Loukasmäki saatiin pidettyä ottelussa suhteellisen näkymättömissä ja maaleja merkittiin poikkeuksellisesti myös tämän kolmikon ulkopuolelle.

6-6 tasoitusosumasta vastasi kuitenkin tällä kaudella tehot 26+13 tehnyt Eero Rahnasto ajassa 49.35. Tästä nelisen minuuttia myöhemmin asialla taas kotijoukkue ja Timo Viita. Tatu Hietikko toi pallon pitkin vasempaa kaistaa läpi ja tarjoili upean namupassin toiseen aaltoon Viidalle, joka ei tästä paikasta erehtynyt.

Ajassa 56.02 Sastamolo sai mahdollisuuden tuoda pelin tasoihin miesylivoimalla. Pallo liikkui hyvin ja laukauksia saatiin kohti tähän saakka epävarmasti torjunutta Kalevi Kuikkaa. Jos oli Kuikalle livahtanut pari heppoista osumaa kahdessa ensimmäisessä erässä, niin tässä ylivoimassa mies paikkali virheitään useampaan kertaan. Mm. Juha Tammelan laukauksen suoraa syötöstä Kuikka nollasi akrobaattisella jalkapelastuksella.

Ylivoiman jälkeen ISB:llä oli pari maukasta tekopaikkaa, kun joukkueen tehohyökkääjät Koski ja Loukasmäki pääsivät kasvotusten maalivahti Forsmanin kanssa, mutta ratkaisevaa 8-6 osumaa ei koskaan nähty. Sen sijaan vierasjoukkue Kingsin ratkaisijoilla pokeri piti ja homma haisi. Kun ottelua oli jäljellä kymmenisen sekuntia Tapio Ala-Rautalahti sai pallon keskialueella. Ala-Rautalahti väänsi väkisin itsensä laidasta esiin kahden valkopaidan estelyistä huolimatta. Rovaniemen puskutraktori toi pallon ISB:n maalinedustalle, josta vapauttava syöttö takatolpalla väijyvälle Ville Männylle ja peli tasoihin 7-7 ajassa 59.53.

Jatkoajalla Sastamolon play-offhenki kyti yhä. Vain voitosta pelattaisiin ja tasapelillä lauleltaisiin kevätjuhlalauluja. "Jo joutui armas aika" sai vielä odottaa, sillä jatkoaikaratkaisun seurauksena juhli Sastamolo Kings.

Jaakko Kvist toi pallon vasempaa laitaa pitkin ylös vieden yhden ISB-pakin kahville. Tämän tarjoilun jälkeen löysähkö rannenapautus kohti maalin etukulmaa ja pallo livahti helpon näköisesti ohi Kalevi Kuikan.

Kaikkien merkkien peli, jossa kumpi tahansa olisi voinut viedä pisteet. Sastamolo ei esittänyt ottelussa lähimainkaan parastaan, mutta positiivista oli, että muuten valjun esityksen päätteeksi ottelun viime sekunneilla pystytään venymään aina voittoon saakka.