Rantsilasta työvoitto

Ruukin Into-Sastamolo Kings 3-5 (0-2, 2-2, 1-1)

Sastamolo Kingsin kausi jatkui Rantsilassa, jossa kemiläiset taistelivat elintärkeistä pisteistä kohti nousukarsintoja ja toisaalta karistaakseen kannoilta karsinnat alaspäin. Vedenjakana ottelu toimi myös päivän kotijoukkueelle Ruukin Innolle, joka voitolla kipuaisi askeleen lähemmäksi kemiläisiä ja pois alaspäin karsijan paikalta. Neljä pistettä oli ottelun panoksena ja voitolla Sastamolo olisi taas taistelussa mukana.

Kings lähti otteluun pahasti siipirikkoisena, sillä viime otteluissa suurelta osin joukkueen tehoista vastannut ykkösketju Poikela-Saarela-Tikkala oli hajonnut. Ketjusta oli jäljellä tässä ottelussa enää sentteri Saarela, kun Jari Poikela paranteli keuhkoputkentulehdustaan penkin takana, ollen valmennustehtävissä. Ja kun poissa kokoonpanosta olis myös sarjan tämän hetkinen ykköstykki Tero Tikkala, piti muun joukkue kasvaa pituutta sentin-pari lisää.

Vieraat esittivätkin ottelussa hienoa venymistä ja tehden toisaalta kaikki peruasiat niin hyvin kuin joukkueessa on aina osattu tehdä. Peli toimi jokaisella osa-alueella ja vaikka peli ei mitään valtakunnan yleisöystävällisintä ollut kummankaan joukkueen puolesta, niin Sastamolon voidaan sanoa olleen tyly vierailija Innolle nimenomaan pelkistetyllä ja tehokkaalla otteellaan. Ruukin Into saatiin näyttämään ottelussa huonolta, kun joukkueelta vietiin sen paras ase, vastaiskut. Ainoastaan toisen erän lopussa Sastamolon huolimaton vaihto aiheutti sen, että Ruukki pääsi iskemään vastaan likimain tyhjään kenttään ja Joni Vainio teki lukemiksi 2-3. Muutoin isäntien vastaiskut pystyttiin tyrehdyttämään erittäin hyvin.

Sastamolo tuli otteluun hyviin valmistautuneena ja hyvä ensimmäinen erä palkitiin kahdella maalilla. Ajassa 07.03 Sastamololle vihellettiin jo neljäs rangaistuslaukaus kolmessa ottelussa. Osumaprosentti mies vastaan mies -kohtaamisessa on edelleen sata, kun rankkarin upotti tällä kertaa maaliin Mikko Mettovaara, joka käänsi pallon maltillisesti rystyltä kämmenellä ja lirutti pelivälineen sisään maita myöten ohi maalivahti Veli-Pekka Mielikäisen. Samainen kakkosketju oli asialla seitsemisen minuuttia myöhemmin, kun omalta alueelta lähteneen pelinkäännön jälkeen Mettovaara pääsi ampumaan ja maalin edessä paluupallon löi verkkoon Sakari Nikkinen. Jo avauseräsän perusteella ottelusta voitiin odottaa tarkan markan peliä, jossa vieraat eivät tule myymään nahkaansa halvalla.

Toisessa erässä näytti, että Sastamololle käy turhan perinteikkääksi muodostunut oman johtoaseman jälkeinen "musta erä" -syndrooma. Erästä saatiin kuitenkin taisteltua tasapelierä, vaikka hallinta oli aavistuksen Innon. Sastamolon avaava syöttö viipyi omalla alueella turhan pitkään ja Into pääsi iskemään Kingsin pallotteluun helposti kiinni. Hyvä oman alueen puolustuspelaaminen ja maalivahti Juha-Pekka Laakson muutamat game-saverit säästi vieraat kuitenkin useammalta takaiskulta, ja kun samalla kaksi osumaa pystyttiin iskemään strategisesti tärkeisiin paikkoihin, niin vieraskopissa voitiin olla tyytyväisiä kahden erän jälkeisiin 2-4 lukemiin.

0-3 maalista vastasi ajassa 25.29 joukkueen ykkösketjuksi muokattu J. Kvist, P. Saarela ja S. Metsävainio, kun Saarelan komea maalin takaa syöttö löysi Metsävainion, jolla oli helppo työ pistää pallo etukulmasta sisään. Kymmenisen minuutti myöhemmin Into tuli mukaan taistelemaan pisteistä tehden nopeaan tahtiin kaksi maalia. Ensin Mika Kumpula ohjasi ylivoimalla Juho Pietarilan viivalaukauksen maaliin. Hetkeä myöhemmin Joni Vainio kuittasi Sastamolon vaihtovirheen ja Into oli tullut maaliin päähän. Ajassa 39.18 Sastamolo teki kuitenkin tärkeän pukukoppiosuman ja 2-4 maalin jälkeen joukkueen oli takuulla helpompi lähteä erätauolle. Maalista vastasi Jaakko Kvist.

Sastamolon kahden maalin johto kaventui kuitenkin heti kolmannen erän alussa, kun Innon Hahe-vahvistukset Joni Vainio ja Arto Pohjola tekivät maalin, jonka tekotavalle voisi jo leimata jonkinlaisen tekijänoikeussuojan näiden herrojen nimiin. Arto Pohjola hiipi maalin taakse, mutta jätti kuin jättikin syötön jo etutolpalta Joni Vainiolle, joka kolmen Sastamolo-pelaajan ympäröimänä siirsi pallon reppuun. Maali tuli aikaan 41.02 ja näin kotijoukkueella oli hyvinkin aikaa tulla peliin vielä mukaan, mutta toisin kävi. Sastamolo vei erää hyvällä aktiivisella pelaamisella, jossa palloa pelattiin suoraviivaisesti maalille, pienen kentän antaessa hyvät edellytykset laukauksille jo puolesta kentästä. Innon avauspelaaminen ottelussa oli varsin tutuksi käynyttä kaaripallon heittämistä ristikulmaan, eikä vierailla ollut näissä tilanteissa hätää päätöserässäkään.

Pelikellon käydessä kohti 60 minuuttia Into nosti karvaustaan ja Sastamolo pääsi useaan kertaan vapaisiin paikkoihin suorista hyökkäyksistä. Pelaajavalmentaja Jaakko Kvist oli ottelussa tärkeiden maalien mies tehden ajassa 52.24 3-5 maalin Sastamololle ylivoimalla. Tämän jälkeenkin Kingsillä oli useita mahdollisuuksia naulata ottelu, mutta laukaukset painuivat ohi Mielikäiseen vartioiman Into-maalin.

Aivan ottelun viimeisimmillä minuuteilla ruukkilaiset yrittivät vielä tasoitusta kuudella neljää vastaan, mutta Juha-Pekka Laakso ja erinomaisesti ottelussa toiminut alivoimapeli osoitti lujuuttaan tehden Innon maalintekoyritykset tyhjiksi.

Komea, pyytetön suoritus vierasjoukkueelta. Työhaalarit oli vetäisty jokaisen pelaajan toimesta päälle ja ryöstöretki tehtiin juuri niillä aseilla, jotka joukkue parhaiten osaa. Voiton arvoa nosti vielä seuraavan päivän tulokset, kun Into voitti kotonaan sarjakärki RSB:n ja olisi Sastamolo-voitolla ollut jo kemiläisten rinnalla sarjataulukossa. Myös sarjajumbo OLS II:n tekemä jymypaukku Kely-voiton muodossa antoi Sastamolo Kingsillä entistä mukavammat eväät taisteluun kohti nousukarsintapaikkaa.