Avauserän 1-7 lukemat riittivät voiton takaamiseen

Ruukin Into-Sastamolo Kings 6-10 (1-7, 1-1, 4-2)

Sastamolo kohtasi menneenä lauantaina Ruukin Innon, joka on ottanut paikkansa tutusti sarjan keskikastissa. Innon edelliset ottelut kertoivat kuitenkin pienoisesta laskuvireestä. Aikaisempien vuosien tapaan joukkue aloitti sarjan hyvin, mutta ennen Sastamolo-ottelua joukkue oli ottanut neljä tappiota putkeen päästäen maalejakin liki 10 maalin ottelukeskiarvolla.

Sastamolo lähti otteluun verestämään hyviä muistoja, joita Rantsilan liikuntahalli oli aikaisemmista Into-kohtaamisista jättänyt. Liki kuukauden pelitauon ja heikon treenijakson jäljiltä peliin lähtöä painotettiin isoin kirjaimin. Avauserä olikin juuri sellainen, mitä päivän vierailija tuli hakemaan ja numerollisesti ehkä vähän enemmänkin. Pelillinen rentous oli silmiinpistävää, kun valkoisissa pelannut Sastamolo rakensi tilanteita maltillisella avauspelillä, jota kautta maalipaikoille päästiin tokkonaan avauserässä.

Maalinteon ottelussa aloitti Sastamolon kolmosketju, joka pelasi kokonaisuudessaan kauden parhaan pelinsä. Juho Päkkilä pääsi kääntämään pelivälineen keskialueelta Juho Ruonankankaalle laitaan, jonka nopea rannelaukaus löysi maalin takakulmaan. Maali oli Ruonankaan avausmaali II-divarissa ja Sastamolo Kingsissä. Pallo talteen ja Sastamolon avauserän maalitalkoot olivat alkaneet. 0-2 osuma syntyi Mikko Mettovaaran toimesta Harri Kurkela syöttäessä. Innon kavennettua yhteen kahteen joukkueen kaksi peräkkäistä jäähyä kostautuivat, kun Sastamolo maalasi ensin 5-3 yv:stä kuitaten heti perään onnistumisen myös yhden miehen ylivoimalla. Maalareina Sastamolon yv-pyssyt Tero Tikkala ja Jari Poikela.

Aikaan 13.42 digitaalit pysäytti Juho Päkkilä, joka vilautti maalintekorepertuaarinsa jokerikorttia jo neljättä kertaa tällä kaudella. Pallo haltuun maalin takana ja laajassa kaaren kiertänyt ilmaveivi lähetti pallon maalin takakulmaan ja valkopaidoilla näytti onnistuvan maalinteko vähän joka sektorilta. Kuudennesta ja seitsemännestä maalista vastasivat Jaakko Kvist ja toiseen kertaan osunut Tikkala. Hieno erä vapautunutta peliä esittäneeltä Sastamololta. On toki sanottava, ettei vastustaja ollut oikein millään tavalla peliin valmiina, niin heppoisesti joukkue avauserään tuli. Toisessa erässä kentällä nähtiinkin jo toisenlainen Into haastamassa Kingsin pelaamista.

Sastamolo ei saanut toisessa erässä pidettyä samaa malttia avauspelaamisessa, vaan pikkasen karvausta nostanut kotijoukkue pääsi turhan helposti katkomaan Kingsin avauksia. Kun karvauspelaaminenkin heikentyi toiseen erään vieraiden osalta, ja jäähyä saatin syystä ja toisesta, niin osa-alue joka piti seitsemän maalin korkuiseksi rakennetun korttitalon kasassa oli hyvä oman alueen puolustuspeli ja onnistunut maalivahtipeli. Nuo pelaamisen kivijalat takasivat myös sen, että Into ei aivan takuuvarmoille maalipaikoille erässä päässyt, vaikka pääsi pelaamaan ylivoimaakin kolmeen otteeseen ja oli erässä muutenkin kuskin roolissa. Innon 2-7 maalista vastasi Kelystä tullut ja Raapo SBT:n riveissä Sastamoloa taannoin kiusannut Jari Riihijärvi, joka ampui vapaalyönnistä ohi ontuvan Sastis-peiton ja maalivahti Forsmanin.

Kahdeksannen maalin Sastamololle iski ottelun alivoimahetkillä kunnostautunut Kimmo Kangas. Kankaan maalikin syntyi alivoimapelissä, kun kokenut kehäkettu pääsi kiertämään vastustajan maalia ja vanhanaikainen sujahti etukulmasta sisään maalivahti Timo Kouvan haroessa tyhjää. Pelillisesti heikko erä Sastamololta ja tilanteiden valossa erälukemat 1-1 kelpasivat vieraille mainiosti.

Kolmas erä jatkui Sastamolon kannalta epätasaisena ja rikkonaisena. 11 rangaistusminuuttia ja jatkuva alivoimapelaaminen tekivät sen, etteivät vieraat päässeet omaan peliinsä kiinni oikein millään tavalla. Sastamolon runsaat jäähyt ottelussa selittyivät pääosin omana hölmöilynä ja pelikurin puuttumisena, mutta varsinkin kolmannessa erässä näytti osittain sille, että tuomaripari Anttila-Sarpola haluaa klassisesti viedä peliä takaa-ajoa tekevälle joukkueelle. Rangaistukset kuitenkin kestettiin hienosti siinä mielessä, että Into pääsi erän alussa pelaamaan kahteen otteseen 5-3 ylivoimaa yhteensä yli minuutin edestä ja Sastamolo kesti molemmat alivoimarypistykset. Into onnistui vihdoin ylivoimapelissään ottelun loppupuolella, kun Samuli Metsävainion 5 minuutin rangaistuksen aikana kotijoukkue pääsi tuulettamaan kahteen otteseen. Metsävainio sai ison rangaistuksensa mailan noustua tahattomasti Jari Riihijärven kasvoihin ja tästä oikeutettu vitonen. Päätöserässä kotijoukkue ei päässyt enää todella hätyyttelemään Sastamolon runsasmaalista johtoa ja näin loppulukemiksi kirjattiin 6-10 Sastamololle.

Tapahtumarikas ja kaksijakoinen peli Sastamololta, joka loistokkaan avauserän jälkeen ei saanut peliään enää sellaisiin uomiin että Innon vastaan pyristelylle oltaisiin voitu lyödä todella niitti. Positiivisia asioita ottelussa oli kolmosketjun erinomainen peli ja muutoinkin se, että onnistumiset jakaantuivat tasaisesti kaikille kolmelle ketjulle. Myös erikoistilannepelaamisessa piili yksi päivän ratkaisuavain, kuin myös Seppo Forsmanin onnistuneessa maalivahtipelissä.

Ottelutilastot:

Ruukin Into 6   Sastamolo 10
  1. Erä
KOUVA Timo  aloittaa  MV    00:00  aloittaa  MV  FORSMAN Seppo
  02:08  RUONAKANGAS Juho 0 - 1 (PÄKKILÄ Juho)
  09:20  METTOVAARA Mikko 0 - 2 (KURKELA Harri)
MÄKI Mika 1 - 2 (VIILTOLA Joona)        09:40
RIIHIJÄRVI Jari  TYÖNTÄMINEN  2min    09:46
VILMUSENAHO Juha  MAILAN NOSTAMINEN  2min    11:23    RL  TIKKALA Tero
  11:35  TIKKALA Tero 1 - 3 YV (KVIST Jaakko)
  13:12 POIKELA Jari 1 - 4 YV (TIKKALA Tero)
  13:42  PÄKKILÄ Juho 1 - 5 (RUONAKANGAS Juho)
  16:28  KVIST Jaakko 1 - 6
  17:55  TIKKALA Tero 1 - 7 VoM (POIKELA Jari)

2. Erä
RIIHIJÄRVI Jari 2 - 7 (VILMUSENAHO Juha)        22:29
  25:29  ESTÄMINEN  2min  KVIST Teemu
  26:22  KANGAS Kimmo 2 - 8 AV (METSÄVAINIO Samuli)
  28:15  LÄHTEMINEN RANGAISTUSPENKILTÄ ENNEN RANGAISTUKSEN PÄÄTTYMISTÄ  2min  KVIST Teemu
  33:37  TOISTUVA VÄÄRÄ PELITAPA  2min  KVIST Aki

3. Erä
VILMUSENAHO Juha 3 - 8 (RIIHIJÄRVI Jari)        40:13
  41:49  TOISTUVA VÄÄRÄ PELITAPA  2min  KURKELA Harri
KIVIOJA Asko    RL    43:16  MAILAN PAINAMINEN TAI SITOMINEN  2min  KANGAS Kimmo
  44:34  ESTÄMINEN  2min  METSÄVAINIO Samuli
RIIHIJÄRVI Jari  ESTÄMINEN  2min    46:39
  46:50  TIKKALA Tero 3 - 9 YV (POIKELA Jari)
VIILTOLA Joona 4 - 9 (OIKARINEN Arttu)        48:50
  52:34  KURKELA Harri 4 - 10 (KVIST Jaakko)
  53:04  KORKEA MAILA  5min  METSÄVAINIO Samuli
PIETARILA Juho 5 - 10 YV (VIILTOLA Joona)        53:51
OIKARINEN Arttu 6 - 10 YV (MÄKI Mika)        57:56