"Pisteautomaatti" lakkasi toimimasta

Ruukin Into-Sastamolo Kings 4-3 (3-0, 0-2, 1-1)

Sastamolo kohtasi sunnuntaina Ruukin Innon järjestyksessään kuudennen kerran Kakkosen historiassa. Ensimmäiset viisi ottelua olivat olleet kaikki Sastamololle voitollisia, mutta niin kuin kaikki muutkin voitto- ja tappioputket - tämäkin liki kolme kautta kestänyt voittokulku näki päätöksensä.

Sastamolo oli edellisessä LNM-kohtaamisessa pahasti vajaamiehinen. Tähän otteluun parhaat voimat piti olla käytettävissä, mutta viime hetken sairastapaukset ja pari muuta poissaoloa nakersivat sekä joukkueen puolustus- että hyökkäyspäätä. Poissa ottelusta olivat kahden ensimmäisen kentän sentterit Samuli Metsävainio ja Kimmo Kangas, ja joukkueen toiseksi paras maalintekijä Jari Poikela. Kun puolustuspäästä olivat poissa vielä Pekka Anttila, Sami Soppela ja Perttu Saarela sai valmentajakaksikko J. Kvist-P. Riikola kiharaisen tehtävän koota kokoonpanospaluuna pelattavaan kuntoon.

Ottelu ratkesi Sastamolon kannalta turhan aikaisin, jo ensimmäisessä erässä. Into vei erän puhtaasti 3-0. Sastamolon ongelmaksi muodostui avauserässä ponneton hyökäyspelaaminen. Pallohallinta alakerrassa oli kyllä hyvällä tolalla. Pallo kiersi ja avauspaikkaa haettiin, mutta hyökkäyspään pelaajien liikkuminen jätti reilusti toivomisen varaa, eikä palloa saatu pelattua heille kuin vaikeina roiskaisuavauksina. Omassa päässä Sastamololla ei liiemmälti vaikeuksia ollut ja sinänsä kolme osumaa noista maalipaikoista oli Innolle aika paljon. Ensimmäisen maalin Juha Vilmusenaho nasautti kovaa itseluottamusta uhkuvalla jääpälloräpsyllään, joka painui kuin painuikin lähes nollakulmasta maalin kattoon. Maali oli ylivoimamaali. Kaksi seuraavaa osumaa Into teki neljän sekunnin sisään. Ensin (16.01) joukkueen tehomies Jere Achren pääsi turhan vapaasti kuskaamaan pallon laidan vierustaa ja napautti pallon Seppo Forsmanin torjunnan kautta sisään. 3-0 osumassa Arttu Oikarinen kuritti vielä edellistä maalia murehtivaa Kings-joukkuetta purjehtien suoraa aloituksesta puolittaiseen läpiajoon viimeistellen varmasti.

Avauserässä vieraiden pelaamista leimasi jonkinlainen hengettömyys ja pelailun maku. Toiseen erään Jaakko Kvist siirtyi puolustajan paikalta omalle paikalleen hyökkääjäksi ja joukkue jatkoi kolmella puolustajalla. Muutos piristi Kingsin peliä selkeästi ja toisessa erässä peli lähti paremmin jengoilleen. Hyökkääjien liike parani ja pelivälinettä pystyttiin hallitsemaan nyt myös muualla kuin omalla puolustusalueella. Myös puolustussuuntaan Sastamolo pelasi erinomaisen erän ja Into pystyttiin pitämään erässä todella vähin maalipaikoin. Sastamolon osumista 2-0 voittoerässä vastasivat herrat J. Kvist ja Tero Tikkala. Ajassa 26.38 Tikkala käänsi laidasta lähteneen kanttinsa vielä toisella puolelle peruuttaneelle Kvistille, joka sijoitti pallon varmuudella maaliin. 2-3 kavennuksen Tikkala teki ylivoimalla laukoen pallon maalin samoilta jalansijoilta, jolta edellinen syöttö lähti. Maali oli Tikkalan kauden 17. ja kauden seitsemäs ylivoimamaali.

Toinen erä oli Sastamolta jo hyvää pelaamista, joskin Into puolusti omaa maaliaan suhteellisen hyvin ja maalipaikan eteen vieraat saivat tehdä ison työn. Tarkan markan peliä kuitenkin elettiin, eikä päivän isäntäkään liiemmälti maalipaikoilla mässäillyt. Nousujohteisen toisen erän myötä olisi voinut odottaa, että Sastamolo tulee ryminällä Innon rinnalle pelin päätöserässä. Loppukiriä ei kuitenkaan nähty, eikä aivan sellaisia otteita että tasoitusmaali olisi ollut kovin lähelläkään. Johtuiko sitten usean ratkaisupelaajan puuttumisesta vai mistä, mutta Into rakensi päätöserässä parhaat paikat keskialueen pelinkäännöillään. Näissä tilanteissa Seppo Forsman piti Kingsin toiveet elossa. Into meni erässä 4-2 johtoon Arttu Oikarinen erinomaisella kääntölaukauksellaan. Sastamolo kavensi pelin heti seuraavassa vaihdossa. Mikko Mettovaara lähti laidasta kantille, käänsi pallon toiseen laitaan Teemu Kvistille joka sijoitti pallon verkon perukoille.

Tiukka ja suhteellisen hyvätasoinen ottelu, jossa Into oli ehkä sen maalin verran parempi. Sastamolon poissaolot näkyivät tällä kertaa selkeämmin kuin edellispelissä, vastustajan koventuessa pykälällä. Puolustuspelaaminen ja kenttäpeli muuten oli ihan hyvissä kantimissa, mutta juonikkuus hyökkäyspäässä puuttui.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

- Lähtökohdat otteluun olivat kieltämättä aika haastavat: tärkeitä poissaoloja avainpaikoilta ja heikohko harjoitusviikko takana. Pystyttiin kuitenkin näinkin vajaalla materiaalilla tappelemaan pisteistä, vaikkakaan sitä viimeistä, jatkuvaa painetta emme päätöserässä pystyneet luomaan. Siinä kohtaa, jolloin peli olisi pitänyt pystyä niittaamaan, nuo meidän poissaolot alkoivat näkyä, emmekä pystyneet luomaan pitkien syöttöketjujen kautta painetta Ruukki-maalille. Yritykset tulivat satunnaisesti varsin heikoilta sektoreilta. Ruukki ansaitsi pisteensä tehokkaalla avauserän neliminuuttisellaan.