Taisteluvoitolla tauolle

Ruukin Into-Sastamolo Kings 6-7 (2-2, 3-3, 1-2)

Sastamololla oli tarkoitus jatkaa sunnuntaina siitä mihin oli lauantaina jäänyt. Raapo-ottelun "pakkovoitolle" oli saatava jatkoa, kun joukkue matkasi Rantsilaan Ruukin Innon vieraaksi. Ruukki oli aloittanut kautensa yllättävänkin pirteästi, ottaen huomioon että Merikoski SBT oli rohmunnut joukkueelta sen terävimmät syömähampaat, kun Kimmo Väänänen ja Jere Archren siirtyivät oululaisnippuun viime kauden päätteeksi. Sastamolon tilanne sarjan tyvipäässä oli käynyt sitä vastoin varsin vaikeaksi joukkueen kärsittyä seitsemästä ottelusta peräti viisi tappiota. Ruukki on kaudella ilman muuta yksi Kingsin päävastustajista ja tämän takia pisteet keskinäisistä otteluista voivat nousta arvoon arvaamattomaan kauden päätyttyä. Toisaalta toinen voitto peräjälkeen aukaisisi takuulla pienoista henkistä lukkoa, joka joukkuetta on viime aikoina vaivannut. Viime kaudella Sastamolo oli molemmissa joukkueiden kohtaamisissa maalilla parempi - sama tiukkojen kohtaamisten trendi näyttäisi jatkuvan tälläkin kaudella.

Vieraat saivat otteluun koko runkomiehistönsä koolle. Pasi Riikolan tehtäviä varakassarina hoiteli Janne Hast ja poissa penkiltä oli myös valmentaja Jaakko Kvist, jolle liigaottelu oli osunut samaiselle päivälle.

Sastamolo sai otteluun varsin hyvän startin, eikä edellispäivän leppoisavauhtinen Raapo-ottelu näyttänyt jaloissa juuri painavan. Avauksille löytyi Rantsilan tikkuaskista tilaa, eikä Into päässyt omilla kuvioilla juuri yllättämään. Ajassa 2.59 Kingsin kolmas hyökkäysketju pääsi näyttämään osaamistaan, kun Harri Kurkelan laukoma pallo vaihtoi pelaajamuurista suuntaa ja matkasi takatolpalla väijyneelle Samuli Metsävainiolle, joka siirsi pelivälineen maaliin. Kurkela merkkautti samalla itselleen ensimmäisen tehopisteen liiton sarjoissa, pienoinen maaliapina lymyilee kuitenkin vielä olkapäällä. Hyvälle pelivalmiudelle näkyi jatkoa ajassa 10.59, kun Perttu Saarelan erinomainen syöttö viisikon pohjalta löysi Sakarin Nikkisen, joka löi pallon suoraan syötöstä verkkoon, eikä Kingsin Rantsila-vierailu paljon paremmin olisi voinut alkaa. Maalin jälkeen Sastamolon hyvä pelivire herpaantui ja Into alkoi saamaan paikkoja keskialueen käännöistä. Osin ruukkilaiset riistivät palloa keskialueella puhtainkin keinoin, mutta kyllä tuomariparin sallima railakas mailahäirintä edesauttoi riistoja ja sitä kautta kemiläiset jätettiin ihmettelemään viheltämättä jääneitä vapaalyöntejä. Salliva linja jatkui toki molemmin puolin läpi ottelun, eikä siinä mielessä suurempaa vääryyttä kokenut kumpikaan joukkue.

Into haki vastahyökkäyspaikkoja myös syvältä omalta alueelta lähtien, kun Kings pakkeihin annettiin painetta vähänkin löysän viivapuoton jälkeen ja yhdestä tällaisesta tilanteesta Mikko Pasanen aloitti neljän maalin iltapuhteensa kaventaen lukemiksi 1-2. Sama mies oli asialla myös ajassa 16.27, lukemiksi 2-2. Avauserä oli Sastamololta kohtuullisen hyvä. Huolellisuutta pallon kanssa tuli kuitenkin lisätä, sillä kotijoukkue rakensi omat maalipaikkansa lähes yksistään nopeista keskialueen käännöistä Sastamolon pallon menetysten jälkeen.

Toinen erä oli avauserän tapaan kaksijakoinen Innon saadessa pelistä heti alkuun kiinni ja vieraiden rynnistäessä rinnalle erän loppua kohden. Sastamolo oli erän alussa pahasti unessa ja ilmassa roikkuneet Into-osumat näkivät päivänvalon ajassa 26.08 ja 27.02. Ensin ruukkilaiset ja Juha Vilmuksenaho pääsi rokottamaan maalivahti Forsmania sen jälkeen, kun hyökkääjä oli riistänyt pallon hapuilevalta Kings-puolustukselta keskialueella. Heti perään Kingsin puolustusalueella nukuttiin ruususen unta ja Arttu Oikarinen sai tiirailla syötölleen kohdetta turhan rauhassa. Hyökkäyskulmasta lähtenyt hienon hieno lättysyöttö löysi kaukalon toisesta reunasta Mikko Pasasen, joka löi pallon taidolla ilmasta maaliin. Maalin jälkeen tasaisesti kolmella ketjulla pelannut Sastamolo siirtyi kahden kentän peluutuksen ja muutos tuotti tulosta pikapuolin. Vain puolitoista minuuttia Innon maalista pirteän ottelun pelannut 2. ketju Holpainen-Metsävainio-Nikkinen oli asialla maalin merkeissä. Maalintekijänä 91. kertaa urallaan Jiri Holpainen ja syöttäjänä Samuli Metsävainio. 4-4 tasoituksesta vastasi heti seuraavassa vaihdossa Jari Poikela, joka sai syötön hienoja pystysyöttöjä läpi ottelun viljelleeltä Juuso Patrikaiselta. Ottelussa puolustajan paikalla pelannut Patrikainen avasi pelin omalta alueelta pelin keskustaan liikkuneelle Poikelalle, joka tälläsi pallon heti haltuunoton perään aivan vasempaan ylänurkkaan. Kaksi erittäin tärkeää osumaa Sastamololle juuri, kun peli näytti kääntyvän kotijoukkueelle.

Tämän jälkeen peli alkoikin rullata kemiläisten komennossa. Joukkue oli läpi ottelun pitänyt ruukkilaispuolustuksen valppaana pitkillä roikkuavauksilla, kun ennakkoscouttaus oli antanut viitteitä kaverin heikosta maalineduspelaamisesta. Toisessa erässä Into alkoikin miehittää omaa maaliaan järjestään kahdella miehellä Sastamolon ylintä hyökkääjää vastaan ja tästä edes päin Kingsillä olikin tilaa avata peliä hyökkääjien ja puolustajien väliin helpoilla maata pitkin tulleilla syötöillä.

Sakari Nikkinen vei vieraat vielä erässä johtoon ajassa 37.42, mutta Ruukki pääsi tasoihin pikkaisen onnenkin avustuksella. Aivan erän päätösminuuteilla Ilkka Niemisen epäonnistunut viivalta lähtenyt laukaus lipui maata pitkin suoraan hyökkääjä-Pasasen lapaan, joka ei takatolpalta tyhjään maaliin -paikasta erehtynyt.

Erätauolla vieraiden kopissa päätettiin, ettei pelin tarvitse radikaaleja muutoksia tehdä. Peli näytti toisen erän loppua kääntyvän lievästi kemiläisten suuntaan ja kun pallollinen pelikin alkoi jämäköityä voitiin päätöserään lähteä luottavaisin mielin. Päätöserä tarjosi ruukkilaiselle salibandy-yleisölle ihan mukiinmenevän jännitysnäytelmän loppuhuipennuksineen. Sastamolo oli erässä vahva lukuunottamatta aivan pelin päätösminuutteja, jolloin Ruukki sai pelin painettua väkisin Sastamolo-maalille. Muuten kolmas erä oli hyvin Kingsin kontrollissa. Into ei löytänyt päätöserässäkään järjestelmällistä keinoa suorille hyökkäyksille, vaan avaukset olivat lähinnä poikki kentän heitettyjä kaaripalloja, jotka Kings-puolustuksen oli helppo työ katkoa. Vieraat menivät ottelussa johtoon 5-6 heti erän alkuun Tero Tikkalan maalattua Kimmo Kankaan syötöstä. Muutama minuutti myöhemmin ajassa 44.07 Sastamolo teki lukemiksi 5-7, kun onnistunut karvauspelaaminen keskialueella tuotti tulosta. Jari Poikela voitti laidan vierustassa kaksinkamppailun, josta irtopallon poimi puolustaja Teemu Kvist. Kvist käänsi pelin nopeasti hyökkäyspäähän ja 3vs.2 ylivoimahyökkäyksen päätteeksi napautettu rannelaukaus löysi tiensä Nikkilän vartioiman maalin alanurkkaan ja kauan odotettu tilastomerkintä numerolta "42" oli nyt tosiasia. Edellisestä puolustajan maalista oli aikaa parisen vuotta, kun Kvist onnistui maalinteossa 24.11.07 OYUS:a vastaan.

Ruukkilaiset pääsivät kaventamaan ottelun ylivoimalla, kun Asko Kivioja pääsi ampumaan varsin vaarattoman näköiseltä sektorilta pallon tolpan kautta reppuun ja Into oli maalin päässä ajassa 52.04. Maalin jälkeen Innon olisi voinut odottaa aktivoittavan otteitaan varsinkin karvauspelaamisessa, sillä "hitaat lähdöt" eivät olleet tuottaneet joukkueelle juurikaan maalipaikkoja. Sastamolo sai kuitenkin pitkälle erän viime minuuteille saakka avata peliä yllättävänkin rauhassa. Liekkö sitten väsy painanut yhdellätoista kenttäpelaajalla liikkeellä ollut Intoa. Viimeiset pari minuuttia ottelusta Into sai painettua pelin väkisin Sastamolon päätyyn ja pallo pomppi pariin otteeseen varsin uhkaavan näköisesti Seppo Forsmanin maalilla, mutta Kings-puolustus oli ensimmäisenä siivoamassa pelivälineen väljemmille vesille ja Sastamolon toinen peräkkäinen voitto oli tosiasia.

Vauhdikas ja jännittävä ottelu, josta Sastamolo kyllä ansaitsi pisteet. Pelin ratkaisu tapahtui eittämättä toisessa erässä, jossa Sastamolo sai pelillisen kurssinsa käännettyä kahdella pikamaalilla, jotka toivat joukkueen tasoihin juuri kun vastustaja näytti saavan otetta pelistä. Vierasjoukkue onnistui laajalla rintamalla. Molemmat hyökkäyskentälliset pelasivat vahvan pelin ja homman hoisivat myös puolikkaan ottelun pelannut kolmosketju. Puolustuksessa Perttu Saarela esitti kauden parastaan ja oli pallollisena hyvä. Myös Juuso Patrikainen onnistui.

Helpottava ja tärkeä voitto Sastamololle. Sarjan keskikastia saatiin kiinni kahdella viikonlopun voitolla ja syyskauden voidaan sanoa kokonaisuudessaan menneen tyydyttävästi. Syyskauden otteluohjelma oli joukkueen kannalta melko tiivis. Kahdeksaan viikkoon mahtui pelejä seitsemänä viikonloppuna. Nyt joukkue viettääkin pelitaukoa reilut kaksi viikkoa, kunnes "kevätkausi" pyörähtää käyntiin 13. joulukuuta, jolloin ToPV:ta lähdetään haastamaan rajakaupungin jouluvalojen jo loistaessa.