Toisen erän loistopelaaminen toi voiton

Ruukin Into-Sastamolo Kings 5-6 (2-1, 1-4, 2-1)

Sastamololla oli sunnuntaina paljon pelissä. Edessä oli kauden tähän saakka tärkein ottelu, kun Rantsilassa vastaan asettui joukkue kuntopuntarin kärkipäästä, myös suoraa sarjapaikkaa metsästävä Ruukin Into. Ruukkilaisten alkukauden pelaaminen antoi vahvoja viitteitä siitä, että jos suunta ei yht'äkkiä käänny niin edessä on ilman selittelyjä putoamiskarsinnat. Innon kelkka kuitenkin kääntyi vahvaan nousuvireeseen vuodenvaihteen jälkeen, kun joukkue alkoi mitä ilmeisimmin ymmärtää puolustuspelin merkityksen uudella sarjatasolla, eikä oma reppu heilunut enää kymmentä kertaa pelistä toiseen. Tämän vuoden puolella joukkue on ottanut varsinkin hämyisessä kotoluolassaan kovia päänahkoja, kun areenalta tappio niskassa on poistunut RSB-Team, ToPV ja vieraissa kaatui vielä SSRA selkein lukemin ja joukkue on ihan tosissaan tappelemassa viimeisestä sarjapaikan takaavasta sijasta. Sastamolo-leirissä kaverin lentokeli oli laitettu merkille ja otteluun oli helppo latautua, kun alla oli kuitenkin kaksi ehjää ja tuloksekasta ottelua.

Sastamolo lähti otteluun pikkasen aiempaa korkeammalla karvauksella hakien vasemmasta reunasta katkoja ja pitäen "bussikaistan" tukossa. Avauserä ei karvauspelin osalta ottanut vielä täysin onnistuakseen, vaan kaveri pääsi ajoittain heittämään poikittaisavauksen läpi Sastamolo-viisikon. Omalla puolustusalueella nippu oli kuitenkin suhteellisen hyvin kasassa. Innon vahva ja jopa yltiöaktiivinen poikkisyöttöpeli hyökkäysalueella oli hyvin skoutattu, eikä Into päässyt hyökkäyspäässään käyttämään sen vahvinta asettaan eli poikittaissyötöistä lähteneitä laukauksia. Avauserä oli kokonaisuudessaan suhteellisen tasainen. Sastamolo hallitsi erän alkupuolta, mutta Into pääsi maalivahti Juha-Pekka Laakson nukahduksen ja 2-1 johtomaalin myötä paremmin peliin mukaan ajassa 14.59.

Toinen erä Sastamolon näytöstä

Jos haki Sastamolon karvauspeli avauserässä vielä askeliaan, niin samaa ei voida sanoa toisen erän kohdalta. Ottelun toinen erä oli selkeästi Sastamolon, joka pelasi yhden kauden parhaista yksittäisistä eristään. Pelikirjaan piirretyt kuviot kärkikarvaajan ohjauspelistä ja keskialueen katkoista osuivat totaalisen nappiin nyt myös kaukalon sisäpuolella, kun joukkue käänsi peliä solkenaan keskialueen katkoista. Into oli erässä aseeton avaamaan peliä ja vaikeat syöttöyritykset roikkupalloina jäivät järjestään Sastamolo-puolustukselle. Ne harvat kerrat erässä, kun Into pääsi pyörittämään pidemmän aikaa Kings-päädyssä, Sastamolo puolusti varsin tiiviisti ja käänsi pelin keskustan kautta vastahyökkäykseen. Myös pitkistä hyökkäyksistä Kings pystyi luomaan paikkoja ja hässäkkää Into-maalin edustalle pallon liikkuessa Rantsilan erinomaisella alustalla virkeään tyyliin.

Sastamolo vei erän lukemin 4-1 ja vaikka pari maaleista saattoi pomppia nuottaan hieman onnekkaastikin ei lukemissa ole yhtään liikaa, sen verta monta helppoa irtopalloa kaverin maalin edestä jäi lyömättä selkeästä maalipaikasta huolimatta sisään. Sastamolon onnistui tasoittaa peli kahteen kahteen heti erän alussa. Vahvan ottelun pelannut Tero Tikkala (2+2) laukoi vapaalyönnistä pallon kohti maalia. Peliväline otti maalin edessä kimmokkeen maalivahdista ja pomppasi yläilmoihin laskeutuen maalin takaraudan kautta maaliviivalle pyörimään. Maalinedustalla kärkkäänä olleelle Jiri Holpaisella oli helppo työ siirtää pallo yli maaliviivaan ja lukemiksi 2-2. Seuraava osuma näki päivänvalon ajassa 22.49, kun Tero Tikkalan laidasta kanttaama vapaalyönti löysi tiensä aivan takaylänurkkaan.

Sastamolon seuraavista kahdesta osumasta vastasi varsinkin puolustuspäässä vahvan ottelun pelannut kakkoskenttä. Kentällinen ei päästänyt ottelussa omiin yhtään maalia ja kun toisessa päässä soi pariin otteeseen voidaan viisikon sanoa onnistuneen omassa pelissään erinomaisesti. Sakari Nikkinen teki Miika Kemilän syötöstä lukemat 2-4 ajassa 31.55 ja minuuttia myöhemmin Into pääsi kaventamaan hienolla ylivoimamaalilla. Kakkoskentän seuraava osuma olikin sitten One man show a'la Teppo Nousiainen. Nousianen esitti omalta puolustusalueeltaan sellaisen nousun, että jonkun toisen kohdalla voitaisiin käyttää sanontaa "Once in a life time", mutta viimeisen kolmen pelin perusteella tämän miehen kohdalla sanontaa "Once in the game". Puolustaja passasi pallon nousunsa päätteeksi poikittaissyöttönä Sakari Nikkiselle, joka laukoi pallon suoraa syötöstä maaliin.

Loistava erä vierailta ja päivän isäntänä toimineet olivat huutolaispojan asemassa. Tätä peliä jatkamalla Sastamololla ei tulisi hädänpäivää kolmannessa erässä.

Piinaavat loppuhetket kääntyvät voitonriemuksi

Päätöserän alla Kings-leirissä painotettiin saman pelirohkeuden ja aktiivisuuden jatkuvan myös viimeisessä erässä. Näin ei kuitenkaan aivan käynyt ja Ruukin Into pääsi erän viime minuuteilla hätyyttelemään Sastamolon johtoa toden teolla. Sastamolo ei ollut keskialueella enää aivan yhtä aktiivinen kuin toisessa erässä ja intolaiset saivat avaavalle syötölle liikaa tilaa. Kemiläiset eivät olleet täysin jyrän alla kuitenkaan kuin pelin viimeisen vitosen, jolloin kotijoukkue pääsi jauhamaan ylivoimalla ja kuudella viittä vastaan ilman maalivahtia. Sastamolon oman alueen puolustuspeli ja laukauksien peitot olivat ottelussa kuitenkin sillä tasolla, että vaikka Into pääsikin päätöserässä entistä enemmän jauhamaan päätypeliään, niin kovinkaan merkittäviä tilanteita myllyistä ei syntynyt.

Päivän Sastamolo-pelaaja ottelussa oli Tero Tikkala, joka oli hyökkäyspään 1-1 -tilanteissa jatkuva riesa Innon puolustajille. Tikkalan vahva 1vs1 -pelaaminen mahdollisti myös Sastamolon suoraviivaisen avauspelaamisen pienessä Rantsilan kaukalossa. Yhdestä tällaisesta omasta päästä lähetetystä pitkästä avauksesta Tikkala maalasi kiepautettuaan ensin puolustajan ja sitten vastaan höntyilleen maalivahti Nikkilän täysin solmuun. Osuma oli tärkeä 6-3 maali kolmannen erän alkuun. Maali hillitsi sopivasti Innon parasta nousukiitoa kohti kavennus- ja tasoitusosumaa.

Sastamolon peittopeli uuvahti ottelussa kahteen otteeseen. Puolustajapari Kvist-Saarela ei ollut aivan terävimmillään, kun Innon hyökkääjät Lauri Hyväri ja Juho Pietarila pääsivät laukomaan pallon Kings pakkien heikon peittopelin läpi tilanteeksi 4-6 ja 5-6. Viidennen maalin jälkeen Into pääsi hakemaan tasoitusosumaa miesylivoimalla, kun Sakari Nikkinen tuomittiin kakkoselle jatkuvasta väärästä pelitavasta. Myllytys olikin kova, mutta Sastamolon av-neliö pysyi hienosti koossa, eikä ruukkilaiset aivan parhaille maalintekosektoreille päässeet. Laukauksia tuli kyllä pienistäkin kulmista, mutta Juha-Pekka Laakso oli maalillaan jälleen vahvassa vireessä ja takasi viime kädessä joukkueelleen elintärkeät pisteet. Sastamolo alivoima kesti ja heti perään tullut 5-6 alivoimatilanne hoidettiin myös uhrautuvasti, eivätkä intolaiset päässeet enää Laaksoa yllättämään.

Loistavat taistelupisteet vierailta ja nuorelta joukkueelta kovaan paikkaan varsin kypsä esitys. Ottelu ratkesi toiseen erään, jossa Sastamolo tyrehdytti kaverin hyökkäyksiinlähdöt lähes tyystin ja oli terävä vastaan hyökätessään. Myös oman alueen puolustuspelissä valkopaidat oliva Intoa askeleen edellä. Valkopaitojen taisteluilmeestä kaudella ylipäänsä kertoo neljä maalin voittoa, joissa jokaisessa ottelussa kaveri on painanut viime minuutit syyttäjän lailla päälle, muttei ole saanut peliä tasoihin mm. monista ylivoimista huolimatta. Nuoren joukkueen suuruudesta kertoo paljon myös se, että vaikka joukkueen selkeä ykkösmaalivahti ja alkukauden sarjan kuumin veskari Seppo Forsman joutui tammikuun alussa leikkauspöydälle, ei menetys ole juuri tuntunut. Kakkosveskarina uutterasti monia monia vuosia toiminut Juha-Pekka Laakso on korvannut Forsmanin loistavasti ja ollut toimivan puolustuspelin viimeinen lukko. Tästä osoituksena kolme Paras pelaaja -palkintoa  tämän vuoden puolella pelatuissa otteluissa. Myös epäonnisen Jari Poikelan loukkaantuminen on saatu paikattua loistavasti. Kapean materiaalin ei aivan heti uskoisi kestävän moista kolausta taistelihan Poikela ennen loukkaantumistaan joukkueen parhaan maalintekijän tittelistä yhdessä Tero Tikkalan kanssa.

Joukkueella on edessään nyt kolmen viikon tauko. Tämä ottelu antoi vahvat eväät suoralle säilymiselle, mutta pelejä on vielä jäljellä. Innolla on ottelut vieraissa Kelyä ja Liminkaa vastaan ja joukkueen on saatava niistä vähintään kolme pistettä mieliäkseen Kingsin ohi. Ja tällöin Sastamolon vielä hävittävä jäljellä olevat kotiottelunsa OYUS:a ja Raapoa vastaan.

Valmentaja J. Kvistin kommentit ottelusta:

Pelin ratkaisu:

”Avauserä oli sekava molemmin puolin. Rikkeitä vihellettiin solkenaan, eikä pitkiä syöttöketjuja nähty juuri ollenkaan. Liekkö sitten ottelun panos ohjannut niin paljon suoritusta, että peli meni ajoittain aikamoiseksi mailasodaksi. Toinen erä oli meiltä hyvä. Karvaus ja riistopaikkoja ilmaantui pienten taktiikkamuutosten jälkeen ja paikkoja oli rehellisyyden nimissä useampaakin maaliin. Kolmas, päättävä erä oli sitten kuin toisinto ensi erästä. Karvauksessa passivoiduttiin liikaa ja ruukkilaiset pääsivät avaamaan peliä suhkoht helposti luoden maalipaikkoja jopa suorista hyökkäyksistä. Lopun vitonen taisteltiin sitten järkevästi sydänalue peittäen eikä vastustaja päässyt oikein parhaille sektoreille.

Pelin ratkesi tuohon toiseen erään (1-4) sekä meidän parempaan oman pään puolustuspeliin. On kuitenkin annettava krediittiä vastustajalle uhrautuvasta peittopelistä, joka on valovuosia edellä siitä kauden alun pelaamisesta. Hieno, elintärkeä voitto kuitenkin härkälaumalle”

Katse tulevaan:

”Kolmen viikon kuluttua jatketaan kotipeleillä OYUS:a ja RaaPo:a vastaan. Tavoitteena ei ole muuta kuin 4 sarjapistettä ja sarjataulukossa ohi ToPV:n. Kuluva viikko mennään vielä normaalisti, mutta ensi viikolla nostetaan harjoituksissa kierroksia oikein kunnolla, jotta ollaan valmiina tuplaviikonlopun haasteisiin”