Seuran perustus Kausi 95-96
Mistä nimi Sastamolo? Kausi 96-97
Ensimmäiset harjoitukset Kausi 97-98
Ensikosketus "oikeaan" salibandyyn Kausi 98-99
Ensimmäiset pelipaidat ja logo Kausi 99-00  
 

 

Kausi 93/94

Seuran perustus ja ensimmäinen harjoitusvuoro

Syksyllä 1993 minä Jiri Holpainen ja Arto Jäärni päätettiin aloittaa sählyn harrastus, kun jotakin oli tehtävä, ettei kunto pääse rapistumaan. Kyseltiin muutamalta kaverilta, että kiinnostaisiko ”sähälyn pelluu”. Joo vastaus tuli n.10 kaverilta ja sen innoittamana mentiin Kemin Liikuntatoimistoon varaamaan salivuoroa. Vuorot oli tiukassa, mutta yksi vuoro oli vapaa. Perjantai klo 19.30 Lukion liikuntasali. Paikan tietävät ymmärtävät hyvin, miksi tuo vuoro oli vapaa. Pieni sali, jossa oli huono lattia ja perjantain viimeinen huki. Se ei meitä haitannut, vaan olimme erittäin innoissamme, että yleensä saatiin vuoro. Silloin myös seuran nimi Sastamolo Kings 93 keksittiin..

Näin keksittiin  nimi Sastamolo Kings 93

Kesällä 1993 jossakin juhlinnan humussa kuulin Vellu Kilpimaan möläyttävän, että ”voi sastamolo”. Sastamolo, eihän semmoista sanaa ole olemassakaan. Vellulta kysyessäni, että mitä se tarkoittaa hän vain sano, että ”sastamolo”. Meistä se oli hauskankuuloinen sana ja siitä tuli semmoinen kesän sana. Juhannuksena 1993 Niskalan mökillä, juhannustunnelmissa sitten Arton kanssa mietittiin, että mitä tarkoittaa sastamolo. Tuntien pähkäilyn jälkeen päädyttiin siihen tulokseen, että se tarkoittaa ihan mitä vaan tai ei yhtään mitään. Kun sitten syksyllä haettiin salivuoroa, niin Eija liikuntatoimistolta vaati meiltä nimeä sählyjoukkueelle. Ei meillä ollut mitään nimeä. Kaupunki sitä kuitenkin vaati, niin pitkällisten tinkausten jälkeen sanoin, että laita sinne Sastamolo. Eija kysy, että mikä. Sastamolo vastasin. Laita sinne Sastamolo Kings 93. Kings tuli siitä, kun Arton kanssa oltiin silloin kovia Los Angeles Kings faneja. Johtuen Väinön ja Kurrin pelailusta siellä. Heidän takia Sastamolossa jäädytettiin numerot 99 ja 17. Muutaman vuoden päästä Anttilan Peki kuitenkin mursi sen 17 jäädytyksen. Mutta numero 99 on edelleen jäädytetty ja jäässä se pysyykin, jos se vain minusta on kiinni. 93 tuli vuosiluvusta jota elettiin. Että siinä vastaus monien kyselyyn, että mitä tarkoittaa, tai mistä tulee sastamolo

Harjoitusten aloitus sählyn merkeissä

Ensimmäisenä vuonna meillä oli kovat väännöt Lukion salissa. Pelistä oli joskus leikki kaukana ja säänöistä ei tietoakaan. Ja pallon sisälle laitettiin kankaanpala, ettei se pomppisi niin mahdottomasti. Sählyä siellä kävi vääntämässä kaikenkokoisia ja ikäisiä miehiä. Silloin myös hankittiin Sastamololle ensimmäiset tavarat. Jouduttiin ostamaan sählymaalit, kun Pokereiden ukot vei Lukion ainoat sählymaalit juhlasalin puolelle. Eikä meillä ollut niihin mitään asiaa. Oltiin sen verran pienempiä. Pokereissa pelannut Juhani Lukkari on  Sastamolon salibandy historian isä. Jupena paremmin tunnettu mies on Pösin (Pasi Määttä) isoveli, joka pelasi sählyä meidän kanssa, kun kaukalopallolta ehti. Pösi on yksi siitä kaveriporukasta, joka tämän homman laittoi alulle

 

Kausi 94/95

Toinen vuosi ja ensikosketus salibandyyn

Seuraavana vuonna, haluttiin perjantain viimeinen vuoro Lukiolta. Se sopi hyvin  kaikille ja meidän tasoiselle porukalle tuskin parempia vuoroja olisi irronnut. Petteri Juvonen hankki meille toisen vuoron Keskuskoulun liikuntasalista. Petteri oli Toivolan sählykerhon vetäjä ja tavallaan meidän ensimmäinen valmentaja. Lukion ja Keskuskoulun saleissa jauhettiin kovia pelejä autuaan tietämättömänä salibandyn säännöistä.

1994 loppuvuodesta Jupe oli huomannut lehdestä ilmoituksen salibandyturnauksesta Haaparannalla ja alkoi järkkäämään meitä sinne. ”Ei missään nimessä”, minä sanoin.”Eihän me tiedetä sääntöjä ja ei meillä ole edes maalivahtia”. Kylmäpäisenä miehenä Jupe puhui meidät ympäri ja ilmoitti meidät sinne turnaukseen. Päästiin varalle, koska  paikat oli täynnä. Meidän (epä)onneksemme joku perui ja päästiin kehiin.

Haaparannan turnaus

Paikalle päätettiin saapua reilusti ennen omaa peliä, jotta voisimme katsoa aikaisemmista peleistä hieman sääntöjä.. Ensimmäinen peli oli Oululaista joukkuetta vastaan, joka hävittiin 3-2. Legendaarisen ensimmäisen maalin Sastamolossa teki Juri Holpainen. Seuraava peli paikallista KIPA:a vastaan. Voitto kotiin 3-1 ja ensimmäinen voitto oli tosiasia. Oululaiset hävisi KIPAlle ja heidän jatkomahdollisuudet näytti huonolta. Oululaiset luopuivat sarjasta ja meidän ensimmäinen tappio muuttui voitoksi, jonka ansiosta pääsimme jatkoon. Ensimmäinen jatkopeli oli pudotuspeli, jonka voittaja pääsi kuuden parhaan joukkoon. Peli oli Ruotsalaista Seskaro IK:a vastaan, joka pelasi Ruotsin kolmosdivaria. Joukkue oli voittanut tähänastiset pelit ylivoimaisesti, joten luulimme noutajan saapuneen heti alkumetreillä. Hirveällä taistelulla ja Tapsan loistotorjunnoilla peli kuitenkin voitettiin jatkoajalla äkkikuolema maalilla, jonka teimme ”loistavan vaparikuvion” päätteeksi. 

Jatkoon päässeet jaettiin kahteen kolmen joukkueen lohkoon, jossa pelattiin yksinkertainen sarja. Voittajat pelasi loppuottelussa ja kakkoset pronssiottelussa. Meidän lohkossa pelasi kaksi Ruotsalaista joukkuetta. Q-pen ja Hafab. Q-pen pöllyytettiin 3-0 ja Hafab nöyryytettiin 2-0. Tapsa teki semmoisia torjuntoja, joita ei Haaparannan leveysasteilla ollut ennen nähty. Ja pelaajat antoi kaikkensa + 20 %, niin loppuottelupaikka oli tosiasia. Vastaan asettui Rovaniemen RoBa, joka pelasi silloin kolmosdivaria. Takkiin tuli 2-7, mutta se ei meidän juhlia hillinnyt. Toiseksi semmoisessa turnauksessa, missä pelasi monta sarjajoukkuetta. Esim. Oulunsalon Vasama. Vasaman riveissä pelasi myös Kemissä lääkärinä vaikuttanut Keijo Puumala. Keke oli innostunut salipändäri, joka näki meidän  porukassa potentiaalia. Keke alkoi ”valmentajaksi” ja sillä oli suhteita oikeisiin salibandy ”piireihin”. Hapitsun turnauksessa LEGENDAARISESSA Sastamolon alkuperäisessä joukkueessa pelasi Tapio Kalasniemi (maalivahti), Esa Hyvärinen, Petri Hiltunen, Mika Luukas, Juha Lukkari, Juri Holpainen, Jiri Holpainen, Tomi Kinnunen, Timo Karmala ja Mika Björbacka. Vuosien varrella käytiin pelaamassa turnauksia siellä ja täällä ja menestystäkin tuli toisinaan. Pokaalit on Hiltusen Petellä ylpeästi esillä. Peten vaimo on kyllä erimieltä.

Ensimmäiset pelipaidat ja Sastamolon logo

Kesällä 95 hommattiin Sastamolon ensimmäiset pelipaidat ja verryttelypuvut. Pelipaita oli Umbron sinivalkoinen salibandypaita ja verkkarit oli sinivalkoiset Umbrot. Ei siis mikään yllätys, että Sastamolon väreiksi tuli sininen ja valkoinen. Suomen värit. Silloin Jan Oke Åqvist suunnitteli ja piirsi Sasatamolon virallisen logon, jota vieläkin käytetään. Se on se tähtihärkä. Härkä tulee siitä, että me taistellaan kuin härät ja ollaan yhtä voimakkaita. Tähti tulee siitä, että se näyttää hyvältä ja me ollaan tähtiä. Vuosien varrella Oke on suunnitellut monta logoa, joita kaikkia on käytetty, mutta kuitenkin se alkuperäinen on paras ja Sastiksen prändi. Nykyään Sastiksella on kaikenlaisia tekstiilejä. On niitä jopa saatu joskus myytyäkin suurimmille ”faneille”(sukulaisia suurin osa)..  

Vasaman mökki

Oulunsalossa käytiin turnauksessa, jossa oli niin kova taso, ettei meikäläiset pitkälle pötkiny. Kiimingin miehet (omat tulevat ”koirat puri”) pudotti meidät jatkosta heti ensimmäisessä playoffissa. Se oli kuitenkin sivuseikka, koska voitto ei ollut tärkeintä, vaan hyvä meininki. Keke entisenä Vasaman pelaajana hommasi meille yöpaikaksi Vasaman hiihtomajan. Se osoittautui loistavaksi paikaksi, jossa vietettiin monet yöt ja saunaillat pelireissuillamme. Mökillä sattui monta legendaarista juttua, joita vieläkin muistellaan ja nauretaan.   

 

Kausi 95/96

Oulun puulaaki (Kantis)

Kun Keijo alkoi Sastamolon pelaajavalmentajaksi alkoi harjoituksiin tulla oikeita harjoitteita. Harjoituskertoja tuli lisää ja paikkana oli Tekun liikuntasali ja Sauvosaaren ylä-asteen liikuntasali. Aikamme siellä pelailtua päätti Keke ilmoittaa meidät Kantis sarjaan. Kantis sarja pelattiin Oulussa Maikkulan palloiluhallissa. Eka vuonna me pelattiin ns. ykkösdivaria jossa oli kaksi lohkoa. Sarjaan lähdettiin nöyrinä ja tavoitekin oli voittaa edes yksi peli. Yhdeksän peliä, joista seitsemän voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio. Tappio oli Pöllöjen A-junioreita vilisevälle Kantikselle. Sijoitus I-divari A-lohkon voitto. Siitä jatkoon ja nousukarsintoihin. Ne meni loistavasti ja tuloksena nousu Kantis-liigaan. Nousuhuuman innoittamana Keke päätti ilmoittaa meidät SSBL:n sarjaan. Eka vuonna Kantiksessa videoitiin kaikki meidän ottelut. Kuvaajana toimi kuvataiteilija Jan ”Åke” Åqvist. Seuraavana vuonna Kantiksen Liigaa meni pelamaan Sastiksen kakkosjoukkue, koska ykkösjoukkueen sarjapelit sotki kuvioita. Miehiä ei riittänyt kaikkiin peleihin, joten jouduttiin antamaan luovutusvoittoja. Vähäisen ajan takia päätettiin lopettaa Kantiksessa pelailu ja keskittyä sarjapeleihin. Niin loppui Sastiksen tarina Kantiksessa.

Sastamolon rekisteröiminen

Sastamolo Kings 93 rekisteröitiin 10.12.1995 ja viralliseksi nimeksi tuli Sastamolo Kings Floorball Kemi ry. Silloin nimestä jäi pois vuosiluku 93, mutta meidän sydämmissämme Sastamolo on perustettu syyskuussa 1993 ja vuosiluku 93 kuuluu siihen. Virallisesti Sastamolon on rekisteröinyt Esa Hyvärinen, Juri Holpainen ja Keijo Puumala. Kuitenkin Sastamolon ”osakkeista” 51% on Jiri Holpaisella ja 49% Petri Hiltusella. Huumoria.

Kesä 96 ja oman kaukalon hankinta

Kesällä –96 päätettiin hankkia salibandykaukalo, jotta  voisimme pelata ja harjoitella kunnolla. Onhan keilahallilla kaukalo, mutta siellä on niin huono lattia, ettei mittään järkee. Myös puulaakin järjestäminen oli mielessä, jos oma kaukalo saataisiin. Kaukalo saatiin ostettua Kemiläisten yritysten ansiosta. Kaukaloon myytiin mainospaikkoja ja siitä saadulla rahalla saimme hankittua kaukalon. Suuri kunnia kuuluu Jiri Holpaiselle, Petri Hiltuselle ja Keijo Puumalalle, jotka suorittivat mainosmyynnin. Mutta kaikkein suurin kunnia kuuluu niille Kemiläisille yrityksille, jotka ostivat mainokset ja sillä edesauttoi Kemiläistä salibandya etenemään urallaan.

 

Kausi 96/97

V-divisioona Pohjois-Suomen lohko

Ensimmäinen vuosi liiton sarjoissa sujui odotusten mukaan. Sarjan kolmansia ja nousu IV-divisioonaan, suhteellisen kovasta lohkosta. Mukana mm. Papas ja Rsb. Silloin Sastamolossa pelasi neljä Kiimingin vahvistusta, jotka värvättiin tuomaan kokemusta ensikertalaisten riveihin. Jarno Heikkinen (hyökkääjä), Olli-Pekka Kemppainen (hyökkääjä), Joni Uusitalo (hyökkääjä) ja Jani Kuurlunti (puolustaja). Kiimingin miesten lisäksi, vain Keijo Puumala (pelaajavalmentaja ja puolustaja) ja Ari Maijanen (puolustaja) oli pelannut aikaisemmin sarjatasolla. Ari eksyi Kemiin töihin Porista. Hän oli pelannut SBS Porissa I-divisioonaa. Muut pelaajat olivat Mika Kilpala (maalivahti), Petri Hiltunen (maalivahti), Timo Pudas (puolustaja) Esa Hyvärinen (puolustaja), Juha Matinlassi (puolustaja, jolla on hallussa maailman korkein maila), Juri Holpainen (puolustaja ja hyökkääjä), Jiri Holpainen (pelaajavalmentaja, puolustaja ja hyökkääjä), Seppo Lattu (hyökkääjä), Timo Karmala(hyökkääjä), Tomi Kinnunen (hyökkääjä), Arto Jäärni (hyökkääjä), Janne Martimo (hyökkääjä). Pelien kulusta ja pistenikkareista voi lukea enemmän ottelupöytäkirjoista. Viisi pöytäkirjaa on teillä tietämättömillä, joten niitä ottelumerkintöjä ei näihin, eikä muihinkaan historiankirjoihin saada. Onneksi sentään tulokset löytyy. Pistepörssit  ja sarjataulukko löytyy SSBL:n vuosikirjasta.

 

Kausi 97/98

IV-divisioona lohko 16

Uusi kausi ja uudet pelaajat. Kokemuksesta ei ollut paljon hyötyä kun kymmenen pelaajaa jätti Sastamolon. Kiimingin vahvistukset lopetti, paitsi Jarno Heikkinen, joka meni RSB:n. Juha Matinlassi ja Arto Jäärni lopetti, kun peli meni liian ”vakavaksi”. Esa Hyvärinen, Mika Kilpala jäi pois ajanpuutteen takia. Janne Martimo lähti armeijaan ja Petri Hiltunen sai perheenlisäyksen, joka vei miehen pois pelikuvioista. Rahainhankinta jatkui kuitenkin mallikkaasti. Onneksi tilalle saatiin puulaakista värvättyjä pelaajia. 12 uutta pelaajaa, joista 11 löytyi puulaakista. Jani Hanska (maalivahti) oli ainoa, jolla oli sarjakokemusta. Jani tuli Jyväskylästä, Happeen kakkosjoukkueesta paluumuuttajana Kemiin. Heikki Tammela (vasen laituri) ja Janne Pohjanen (oikea laituri) löytyi torniolaisesta Masturboisista. Janne Laurikainen (puolustaja) ja Antti Näykki (puolustaja) tuli Pullasorsista. Tomi Pudas (puolustaja) ja Matti Jutila (maalivahti) löytyi Henkisestä Yliotteesta. Tapio Erkkilä (hyökkääjä), Kimmo Kanto (hyökkääjä) ja Mika Kauppi (puolustaja) oli puolestaan Yellow Legendsin miehiä. Marko Savikko (hyökkääjä) värvättiin MLK:sta. Ilkka Kuusisto (maalivahti) napattiin Luotolan Slayersistä.

Tavoitteeksi asetettiin kokemuksen saanti ja sarjapaikan säilyttäminen. Seitsemäs tila ja sarjapaikka säilyi. Sarja oli taas erittäin kovatasoinen. RSB ja Diesel nousi kolmoseen ja me jäätiin hakemaan nelosesta vauhtia. Tällä kaudella myös perustettiin Ransu-Tiimi, jonka tarkoituksena oli toimittaa pelaajat pelipaikoille hyvässä tunnelmassa ja pomminvarmasti. Tunnelma oli hyvä, mutta ainoa pomminvarma asia reissuilla oli se, että Ransu hajosi. Ransu-Tiimi koostui kahdesta Ford Transit merkkisestä pikkubussista. Toinen Ransuista kuului Jiri Holpaisen vanhemmille ja toinen hommattiin Sastamololle. Ne oli todella hienoja autoja. Harmi vaan, että niistä ei koskaan otettu kuvia. Nykyään Sastamolon Ransu makaa raatona Holpaisten tontilla Lautiosaaressa ja toinen Ransu on vaihdettu uudempaan malliin, muutama vuosi sitten.

 

Kausi 98/99

IV-divisioona lohko 16

Syksyllä -98 pelaajavirta ei ollut ihan yhtä kova, kuin ensimmäisenä vuonna, mutta silti yhdeksän miestä sanoi näkemiin Sastamolo Kings organisaatiolle. Seppo Lattu muutti Tampereelle opiskelemaan ja meni KooVeeseen ykkösdivisioonan. Ari Maijanen löysi kartan ja tien Kemistä pois. Keijo Puumala muutti työn perässä Ouluun. Timo Pudas opiskeli Oulussa ja pelille ei riittänyt aikaa. Tapio Erkkilä taakse poistui valtion ruotuun. Jani Hanskan polvet ei kestänyt ja hän siirtyi valmennustehtäviin. Mika Kauppi ja Matti Jutila lopettivat ja Antti Näykki ”LOIKKASI” RSB:n riveihin. Poistuvia korvaamaan tuli tulevat. Juha Tammela (hyökkääjä) oli paikallinen kyky, joka löytyi puulaakista. Juha Kataja (hyökkääjä) tuli Kemiin opiskelemaan Nurmosta ja on Jymyn kasvatti. Pekka Räty (puolustaja) ja Mikko Kurkela (puolustaja) löytyi puulaakista. Janne Martimo (hyökkääjä) siirtyi harmaista takaisin sinivalkoisiin. Vesa Hytönen (hyökkääjä) ja Pekka Anttila (puolustaja) on Sastamolon ensimmäiset omat juniorit, jotka tuli miesten joukkueeseen. Petri Hiltunen (maalivahti) sai perheasiat siihen malliin, että sai luvan palata pelihommiin.

Kaudessa ei ole paljon kehumista. Nipin napin säilyttiin sarjassa ja ratkaisupelin voittomaalin teki Petri Hiltunen. Maalivahti, joka ei koskaan aikaisemmin ollut pelannut salibandya kentällä (sählyä joskus aikoinaan). Siitä voi jokainen tehdä omat johtopäätökset. Vaikka Juha Tammela auttoi Peteä laukaisussa, niin ei se paljon muuta asiaa. Parasta kaudessa oli se, että nuoret miehet sai pelikokemusta, josta on ollut suuresti hyötyä myöhäisemmissä vaiheissa. 

  

Kausi 99/00

IV-divisioona lohko 16

Vuosituhannen vaihto ja uudet kujeet. Joukkueen jätti viisi pelaajaa: Polvivaivojen vaivaama Petri Hiltunen. Oulu nimiseen pikkukylään muutti Tomi Kinnunen (lopetti), Mikko Kurkela (OSB:n) ja Marko Savikko (Spiidiin). Pudaksen Tomi lähti armeijaan.Tänä vuonna valmennuspuolelle saatiin erittäin kokenut pelaajavalmentaja, Petteri Näätsaari. Kemiläisessä jääkiekkoilussa paremmin tunnettu pelaajavalmentaja halusi uusia haasteita ja siirtyi salibandyn pariin. Petteri vaikuttaa vieläkin valmennuksen taustalla harjoitusohjelmineen. Tapio Erkkilä pokkasi sotilaspassin ja tuli takaisin pelihommiin. Veräjän vartionti tehtäviin saatiin uutta verta kun, Juha-Pekka Laakso nostettiin junioreista miesten joukkueeseen. Pakkeilevat juniorit Teemu Kvist ja Sami Niskala aloittivat nousujohteisen uransa. Lohkon 4. sija ja nousu kolmoseen. Sarjauudistusten vuoksi tämän vuoden nousu ei ollut kovinkaan vaikeaa. Lohko oli jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon, josta kolme nousi suoraan neloseen ja yksi pääsi vielä karsimaan vitosdivari joukkueita vastaan. Sastis oli neljäs koko lohkossa ja kolmas omassa pikkulohkossa.

JATKUU… #59

  * TUMMENNETULLA TEKSTILLÄ MERKITYT PELAAJAT PELAAVAT VUODEN 2003/2004 SASTAMOLO KINGSIN EDUSTUSJOUKKUEESSA